latinica  ћирилица
01/07/2020 |  17:55 | Аутор: СРНА

Похвала Београду за успјешно управљање кризом током епидемије

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда Јан Кејс Мартејн похвалио је данас ангажованост предсједника Александра Вучића и Владе Србије, као и њихову одговорну економску политику и успјешно управљање кризом током епидемије вируса корона у свим областима, од здравства до економије.

Вучић је видео-линком разговарао са представницима делегације ММФ-а о спровођењу актуелног аранжмана - Инструмент за управљање политикама, у оквиру полугодишње ревизије испуњења циљева актуелног програма.

Они су констатовали да су у овом тренутку прогнозе Владе Србије за раст бруто домаћег производа за текућу годину нешто оптимистичније од процјене ММФ-а, саопштено је из Службе за сарадњу са медијима предсједника Србије.

О оправданости оптимистичних прогноза свједочи и чињеница да је Србија једна од ријетких земаља у којој ММФ није кориговао почетну пројекцију стопе раста из марта ове године.

- То ће у наредном периоду, упркос негативним последицама пандемије, допринети стабилној економској ситуацији и сигурном пословном окружењу у Србији - истакао је Вучић.

Он је изразио очекивање да ће контролисани раст плата и пензија у Србији бити настављен и у идућој години.

Делегација ММФ-а отпочела је 24. јуна званичне разговоре, у видео-формату, са делегацијом Србије у оквиру четвртог полугодишњег разматрања Инструмента за координацију политике, који је одобрен у јулу 2018. године и савјетодавног је карактера.

Разговори са мисијом ММФ-а трајаће до 3. јула, а биће сагледана актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања укључујући и утицај пандемије на економију, као и изгледи и пројекције за наредни период.