latinica  ћирилица
01/07/2020 |  17:58 | Аутор: СРНА

Нове мјере у мјестима са ванредном ситуацијом због вируса корона

Влада Србије прописала је данас посебне мјере заштите становништва од вируса корона у јединицама локалне самоуправе у којима је због епидемије проглашена ванредна ситуација, а које између осталог, предвиђају ограничавање рада угоститељских објеката и забрану организовања свечаности и спортских и забавних манифестација.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Ванредна ситуација на снази је Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу и Врању због великог броја новоозаражених вирусом корона.

Влада је, како би се зауставило даље ширење и преношење заразе, између осталог, одлучила да се у овим локалним самоуправама забрани окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбиједити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мјере личне заштите.

Ограничен је рад угоститељских објеката од 7.00 до 20.00 часова, саопштено је из Владе Србије.

У образовним установама биће одгођена окупљања, а пријемни и други испити биће спроведени уз примјену свих мјера личне заштите - физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и рукавица.

Кориштење отворених и затворених базена, спа и велнес центара за сада није могуће, али ће уз спровођење мјера заштите /маске и рукавице/ и даље радити козметички и фризерски салони, салони љепоте, фитнес-центри и теретане.

Влада Србије је на данашној сједници одлучила да Савезу за иновативне спремности за епидемију /ЦЕПИ/, који је основан послије епидемије еболе у западној АФрици, уплати 100.000 евра у динарској противвриједности, као водећем актеру на пољу вакцинације за вирус корона.

Одлучено је да Влада да са европским партнерима учествује у овом пројекту и пружи допринос глобалним напорима у борби против пандемије кроз финансијску подршку Свјетској здравственој организацији за јачање одговора здравствених система на ковид-19 и Савезу за иновативне спремности за епидемију, како би се створила могућност за развој вакцина против нових болести.

Чланови Владе донијели су и одлуку да се обезбиједи 200 милиона динара /око 1,7 милиона евра/ бесповратне помоћи грађанима чији су породични и стамбени објекти оштећени током поплава у јуну.