latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:27 | Аутор: СРНА

Меркел: Ограничен напредак у преговорима Брисела и Лондона

ЕУ и Велика Британија оствариле су врло ограничен напредак у преговорила о односима у будућности, изјавила је њемачки канцелар Ангела Меркел.

Она је током одговарања на питања у њемачком парламенту рекла да и даље постоји могућност да стране не постигну договор.

- Напредак у преговорима је, да се опрезно изразим, веома ограничен - истакла је Меркелова, након што је Њемачка данас преузела шестомјесечно предсједавање ЕУ.

Меркелова је нагласила да је са Великом Британијом договорено да се убрзају преговори како би се до јесени постигао споразум који мора бити ратификован до краја године.

Међутим, Меркелова је упозорила да Њемачка и ЕУ морају да се припреме за ту могућност да се споразум не материјализује.

Велика Британија је иступила из ЕУ 31. јануара у процесу Брегзита. Период транзиције, током којег Велика Британија остаје у склопу јединственог тржишта Уније и царинске уније, истиче 31. децембра и расте притисак да се прије тога постигне споразум о слободној трговини.

Интензивнији преговори двије стране заказани су за ову седмицу.

Портпарол британског премијера Бориса Џонсона рекао је да је постизање споразума и даље могуће, али да је Велика Британија спремна на било какав исход.