latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:56 ⇒ 02/07/2020 | 07:02 | Аутор: РТРС

Потез Бисере Турковић - шамар становништву уз Уну (ВИДЕО)

Одлука министарке спољних послова Бисере Турковић да блокира оснивање Ексертског тима за борбу против одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори код Новог Града и данас је оштро критикована. Да је Турковићева начинила штету, чуло се и на видео-конференцији чланова Координационог тијела за проблематику радио-активног отпада. Одлука о именовању Правног тима иде у процедуру у Савјет министара.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Чланови Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног отпада критиковали су, на видео-конференцији, одлуку министарке Турковић. Траже да Савјету министара достави извјештај о својим активностима, у вези са рјешавањем овог проблема.

Тијело, које чине ентитетски ресорни министри и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, одбацује све наводе Турковићеве, а одлуку о спречавању оснивања Експертског тима оцјењују вишеструко штетном.

Министра спољне трговине и економских односа задужили су да настави инсистирати на њиховим ставовима о Тиму експерата за питања радиоактивног отпада и Тиму правника који би пред међународним органима тражио заустављање активности на Трговској гори.

- Желимо да се кредибилно на бази научно-истраживачких и стручних сазнања супротставимо Хрватима кад је у питању одлагалиште. Не смијемо дозволити да њихови експерти уђу макар и сат раније. То је наша политика. Ако уђу и сат раније, никад то вријеме нећемо надокнадити. То је улога министарке да то омогући, а не да опструише - рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске истакла је да размишљаље Турковићеве да проблем Трговске горе може да сачека, доводи Српску у незавидан положај да, како наводи, не можем ништа остварити у заштити становништва које живи на том подручју.

Министарка Турковић је имала обавезу да у вези са одлагалиштем нуклараног отпада недалеко од Уне поступи сходно одлуци Предсједништва БиХ. Српски члан Предсједништва Милорад Додик сматра да је на груб начин избјегла тај задатак.

- Неразуман потез министарке, али то говори само о односима у БиХ гдје се увијек жели другом нанијети зло, а не да некоме будете подршка. У сваком случају неприхватљиво и неразумно, шта друго да кажем. Али за мене није изненађење, имајући у виду, начин на који она обавља посао - истакао је Додик.

У Новом Граду, у чијој непосредној близини је планирано одлагалиште, згрожени су поступком министарке Турковић.

Плаше се да ће након њеног чина остати без иницијативе и да ће бити урушен добар и конкретан план окупљања експерата чије би налазе мало ко могао да побије.

- Гдје је дефинисано да у том Експертском тиму буде 21 члан, а изабрани су најбољи које БиХ има, врхунски стручањаци са мостарског, зеничког, сарајевског, тузланског и бањалуког универзитета, гдје смо овај проблем сагледали из сваког могућег угла - упоитао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Марио Црнковић из Удружења грађана "Грин тим" каже да се ради о томе да је Хрватска предузела низ радњи у претварању Трговске горе у локацију за одлагање радиоактивног отпада.

Црнковић истиче, ово је случај на којем се ради дуже од 20 година, а неко данас убјеђује Српску и мјештане недалеко од Трговске горе да има времена за чекање, а заправо, наводи да времена нема.

Министарка спољних послова, кадар СДА, Бисера Турковић одлуку о блокирању оснивања Екпертског тима за Трговску гору бранила је, између осталог, наводима да већ постоји слично тијело и да, како каже, вођена принципима штедње, не може одобрити активност која изискује додатне трошкове.