latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:59 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Врхунац епидемиолошке кризе се очекују за пет дана (ВИДЕО)

У Хрватској је 54-оро новозаражених. Црна Гора уводи додатне мјере. Уз ово и вијест да Аустрија за путнике из земаља Западног Балкана, уводи карантин од 14 дана, осим ако покажу негативан тест на вирус корона. У Србији врхунац епидемиолошке кризе очекују за пет дана. Преминуле су још четири особе, а 272-ије заражене.
Општа болница Нови Пазар (Фото: Sputnjik) -
Општа болница Нови Пазар (Фото: Sputnjik)

Највише заражених је у Београду, а због недостатка медицинског особља најтеже је у Новом Пазару.

Предсједник Александар Вучић рекао је да је новопазарска болница једна од најбољих у Србији и да јој, осим кадрова, не недостаје ништа, те да је Министарство здравља раније требало да реагује.

Каже да неће дозволити нарушавање добрих односа Срба и Бошњака у Новом Пазару, алудирајући на позиве локалних званичника - Федерацији БиХ за помоћ. У Нови Пазар данас се из Крагујевца упутило девет љекара и пет медицинских сестара и техничара.

- Према Новом Пазару кренули су пулмолози и анастезиолози, не само из Крагујевца, већ и из Јагодине, Параћина, Лесковца... - рекао је др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац.

Министар здравља Србије Златибор Лончар деманатовао је писање појединих медија да у новопазарској болници нема довољно опреме.

- Јуче сам се вратио из Новог Пазара, замолио бих све у Србији да не шире панику, јер смо се увјерили сами да опреме има довољно не за наредних пар дана него за наредних пар недјеља - увјерио је Лончар.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС како нема никаквог аргумента да се каже да вирус смањује своје дејство, али се смањује број инфицираних који га могу пренијети.

- Мислим да овај пик који се помиње није баш прави пик. Ми ћемо прави пик имати у цијелој Србији, па и у Нишу вјероватно за пет, шест дана, из простог разлога што мјеримо шта се дешавало, од утакмица, скупова који су били организовани, рођендана, свадби, журки, а тога је било много. Онда морате да мјерите вријеме инкубације, најчешће од седам до десет, и до максимум 14 дана - каже Тиодоровић.

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић уплатио је данас 42.500 евра болници у Новом Пазару, за помоћ у борби против вируса корона.