latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:03 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Од данас праћење стања усјева - уз неколико кликова на рачунару (ВИДЕО)

Праћење стања усјева - уз неколико кликова на рачунару. Од данас, из ресорног министарства моћи ће да виде шта се налази на свакој парцели у Српској. Министарство пољопривере и Компанија М:тел реализовали су пројекат дигитализације у области пољопривредне производње, путем паметног софтверског рјешења "Ет-фарм".
Пашалић и Лопичић - Фото: РТРС
Пашалић и ЛопичићФото: РТРС

Коришћењем овог програма министарство је већ установило да ове године 2.000 хектара под пшеницом, које су произвођачи пријавили путем система регистра пољопривредних газдинстава, уствари не постоји.

Они који буду достављали лажне податке о засијаним површинама остаће без подстицаја.

- Примјера ради, ове године смо установили да 2.000 хектара под пшеницом коју су наши произвођачи пријавили кроз систем регистра у ствари не постоји. Ако узмемо да подстицаји за пшеницу износе 300 КМ по хектару и у обзир ове 2.000 хектара, гдје пшеница није посијана, дођемо до уштеде од 600.000 КМ - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шуматства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Ријеч је о домаћем производу. Овом дигиталном платформом министарство, али и пољопривредници, посредством сателитских снимака и напредних алгоритама могу видјети прецизно све параметре земљишта.

- У првој години имамо амбицију у овом пројекту да се контролишу подстицаји које држава даје. Кроз овај производ Влада ће моћи да једним кликом види да ли је засијана одређена култура, за шта су подстицаји дати као и многе друге детаље - каже Марко Лопичић, генерални директор компаније М:тел Бањалука.

Дигитални систем омогућава и да се очита колико је влажно земљиште, колико га је потребно ђубрити, те који је принос по јединици мјере.

Коришћењем овог система пољопривредницима ће бити омогућена контрола трошкова производње.