latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:10 | Аутор: СРНА

Савјет безбједности резолуцијом позвао на прекид сукоба у свијету

Савјет безбједности УН једногласно је усвојио резолуцију којом се позива на прекид сукоба како би се омогућила неометана борба против пандемије ковид-19, након више од три мјесеца преговора, саопштиле су дипломате.
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов) -
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов)

Резолуција, коју су предложили Француска и Тунис, позива на непосредан прекид сукоба у свим ситуацијама које су на дневном реду Савјета безбједности УН.

Данашње саопштење прво је из Савјета безбједности у вези са пандемијом и прва истинска реакција откако је почело ширење вируса.

Туниски амбасадор у УН Каис Кабтани похвалио је резолуцију као "историјско достигнуће", али су стручњаци поставили питање да ли ће усвојени текст имати било каквог утицаја.

Циљ резолуције, коју су у више наврата блокирале Кина и САД због референце о Свјетској здравственој организацији /СЗО/, јесте да се подржи позив генералног секретара УН Антонија Гутереса на глобално примирје, на које је он позвао у марту.

Савјет безбједности УН позвао је све стране укључене у оружане сукобе да прекину борбу на 90 дана, са изузетком борбе против џихадистичких побуњеничких група, јавио је АФП.

У новом тексту се не помиње СЗО, коју су САД критиковале због управљања кризом током ширења вируса корона. Вашингтон се у мају успротивио било каквом помињању Организације у резолуцији.