latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:29 | Аутор: СРНА

Савез Срба Словеније упутио писмо подршке српском народу и СПЦ у Црној Гори

Савез Срба Словеније, у писму подршке српском народу и Српској православној цркви /СПЦ/ у Црној Гори, истиче да режим Мила Ђукановића годинама спроводи бруталну политичку, вјерску и језичку дискриминацију над Србима, а сада је ударио на оно најсветије - Цркву, и пита зашто Европа ћути на најсвјежији и најбруталнији облик тираније и терора.
Литија у Будви (фото:Vuk Lajović) -
Литија у Будви (фото:Vuk Lajović)

- У протеклих неколико месеци сведоци смо најбруталнијег облика терора који се одвија над нашим народом у Црној Гори. Више је него јасно да је повод те тираније, какву модерна Европа, али ни свет нису видели, управо жеља актуелног режима да обесмисли историјски и државноправни континуитет српског народа у Црној Гори и да креира сасвим нови црногорски идентитет са сасвим јасним циљем - да што дуже руководи том малом, али историјски јако богатом и Србији најближом државом - наводе из Савеза Срба Словеније.

Из овог савеза истичу да је њихов Правни тим детаљно проучио правну регулативу ЕУ, чија је окосница управо слобода говора, слобода кретања, али и слобода вјероисповијести, и да готово да нема ниједног правног елемента, закона, повеље, Устава који нису најгрубље прекршени, а којим се многе државе и многи политичари Европе поносе.

- Зашто свет дозвољава најнедемократскијем режиму у Европи да најбруталнијим методама малтретира наше очеве и мајке, браћу сестре, пријатеље!? Зашто и како!? Та питања постављамо ми, становници мале, али по европским вредностима, јако богате земље у којој такав третман никада нисмо и сасвим сигурно никада и нећемо доживети - поручују из Савеза Срба Словеније.

Наглашавају да су поносни на храбру браћу и још храбрије сестре који се свакодневно боре на улицама Црне Горе за своја права да живе нормално, исто као што живе сви људи широм Европе и свијета.

- Никада нисмо били поноснији и на СПЦкоја се изузетно достојанствено бори за све своје вернике, за сваког часног и добронамерног грађанина у Црној Гори. Поносни смо што смо део истог народа, поносни смо на ниво достојанства и јунаштва који сте показали у протеклом изузетно тешком периоду. Шаљемо огромну подршку из Словеније и не заборавите да стално мислимо на све вас и да ћемо се борити да цела Европа види кроз шта пролази наш српски народ у Црној Гори - поручују из Савеза Срба Словеније.