latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:39 | Аутор: СРНА

Мектићу одређене мјере забране

Суд БиХ одредио је бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу мјере забране изношења чињеница из предмета у којем је оптужен за злоупотребу службеног положаја у вези с набавком ватрогасне опреме, те забрану контактирања са свједоцима.
Драган Мектић (фото:banjaluka.net) -
Драган Мектић (фото:banjaluka.net)

Суд је на овај начин уважио жалбу Тужилаштва БиХ које је у приједлогу Суду тражило ове мјере, између осталог, због чињенице да је оптужени у својим иступима у вези са предметом вријеђао тужиоце, потврђено је за Дневни аваз из Тужилаштва БиХ.

Мектића, Игора Голијанина, Самира Агића и Едина Гараплију оптужница терети за злоупотребу положаја при реализацији Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Они се терете и за кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.