latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:53 | Аутор: СРНА

Вјештак: Повратници са страних ратишта су безбједносни ризик

Вјештак Тужилаштва БиХ Владо Азиновић изјавио је данас на суђењу Јасмину Кесеровићу због ратовања у Сирији, да они који су се вратили са страних ратишта представљају безбједносни ризик, посебно ако су тамо провели шест година.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

- Има оних који су се вратили послије пар мјесеци, двије године, разочарани. Сад имамо оне који су тамо остали до задње секунде - рекао је Азиновић.

Он је оцијенио да они долазе радикализовани и млађи људи их могу доживјети као узоре, те да овдје могу покушати да остваре оно што тамо нису успјели, преноси Бирн.

На питање одбране да ли има примјер повратника са ратишта који је нешто слично урадио, Азиновић је навео случај из Лондона.

- Ми не знамо да ли ће нешто урадити, али постоји потенцијал већи него што је ваш или мој - рекао је Азиновић.

Он је додао да највећи број оних који су отишли на страна ратишта нису били ни насилни ни терористи, али да су завршили у неочекиваном контексту.

Говорећи о настанку терористичке организације "Исламска држава", Азиновић је рекао да цијела прича почиње 2004. године са побуном против америчке интервенције у Ираку, преко прекидања веза са "Ал-каидом" до проглашења "Исламске државе" 2014. године на територији Ирака и Сирије.

Он је навео да су се од мале побуњеничке групе претворили у парадржаву која је 2015. године обухватала површину од 90.000 километара квадратних, имала десет милиона становника и била тржиште на које је стизало оружје и дрога.

Азиновић је рекао да је први случај одласка из БиХ забиљежен 2012. године и да су, за разлику од западних земаља, са Балкана ишле и цијеле породице.

Он је навео да се врбовање одвијало у круговима блиским породици и у параџематима, те да је просјек година оних који су одлазили био 31, те да је око 20 одсто њих било у кривичним евиденцијама, са ниским степеном образовања и мало радних способности.

Он је рекао да је главни циљ терористичке организације "Исламске државе" био успостављање калифата као одговор на ерозију ислама, уз бруталну употребу силе.

Адвокат Сенад Дуповац рекао је да се не слаже са вјештаковим налазом, те је набројао неколико повратника из Сирије који нису имали полицијски досије.

Истражилац из Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ посвједочио је на суђењу да је 2015. године на страници "Вијести умета" пронађен видео-снимак под називом "Понос и џихад", те да је на снимку препознат већи број држављана БиХ, укључујући Кесеровића који је оптужен за придруживање терористичкој организацији "Исламска држава", као и за јавно подстицање на терористичке активности.

Свједок, чије име се не може објавити због природе посла који обавља, рекао је да је вођена независна истрага о страници "Вијести умета" и да се дошло до сазнања да је Инес Миџић био уредник или сарадник, те навео да има информације да је Миџић погинуо у Сирији.

Уколико Тужилаштво и оптужени склопе споразум о признању кривице, који је и раније најављиван, наредно рочиште биће одржано 10. јула, у супротном суђење ће бити настављено 29. јула.