latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:04 ⇒ 20:43 | Аутор: СРНА

Америка и ЕУ имају исте циљеве за регион

САД и ЕУ нису ривали, већ имају исте циљеве за Западни Балкан, поручили су данас замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

На видео конференцији "Балкански дијалози", у организацији "Конкордие", "Ист Вест института" и Београдског фонда за политичку изузетност, Палмер је рекао да ће САД остати ангажоване у региону како би се осигурао крајњи циљ, односно нормализација односа Београда и Приштине.

- Имамо заједничке циљеве и визију за Западни Балкан и ми смо партнери по том питању - рекао је Палмер.

Он је подвукао да САД и ЕУ раде заједно у региону, не само по питању Србије, преносе београдски медији.

Палмер је подсјетио и на договор у Мостару, који је омогућио грађанима да изађу на демократске изборе први пут послије много година, што, како је навео, не би било могуће без блиске сарадње и партнерства САД и ЕУ, као и на јунски договор у Албанији, који је отворио могућност за реформу изборног система.

Лајчак је рекао да је сагласан са Палмером да САД и ЕУ нису ривали, већ да су увијек били партнери и да су посљедњих година постигнуте добре ствари на Балкану због сарадње ЕУ и САД.

Он каже да није ни срећан ни несрећан због тога што није одржан састанак представника Београда и Приштине у Вашингтону 27. јуна, о којем се чуло много - од тога да је историјски па до тога да ће бити ријечи само о економији.

Лајчак је истакао да дијалог нема алтернативу и да нема ниједне особе која сматра да је статус кво добар, ни за Београд ни за Приштину.