latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:17 | Аутор: СРНА

Случај "Азра Милетић": Аналитичар СИПА свједочио о шематском приказу комуникације оптужене

На обновљеном суђењу судији Азри Милетић, коју оптужница терети за примање дара и других облика користи, свједочено је о анализи и шематском приказу комуникација, позива и СМС порука, која је остварена са телефонских бројева оптужене, те бројева које су користили "С-1", "С-2" и Влатка Максимовић.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједок Кантоналног тужилаштва у Сарајеву, службеник Агенције за истраге и заштиту БиХ Емир Сокочевић рекао је да је по налогу Тужилаштва БиХ сачинио шематски приказ комуникације бројева које је користила Милетићева с бројевима који су "интересантни" Тужилаштву за одређене дане, као и приказ бројева које су користили Рамо Бркић, Сенад Шабић и свједок "С-3", преноси "Бирн".

Свједок је навео да није постојала комуникација Милетићеве са бројевима које је користио Бркић, као ни са бројевима које је користио Шабић и свједок "С-3".

Он је додао да је анализирао комуникацију између бројева за које је добио наредбу у периоду од 1. марта 2014. до 25. Фебруара 2015. године.

Сокочевић је појаснио да је укупан број контаката, позива и СМС порука између Милетићеве и "С-1" са једног броја 257, а с другог броја три, те да је са "С-2" имала пет међусобних комуникација, додавши да је укупан број комуникација, телефонски позиви и СМС поруке са Влатком Максимовић 1.118.

Свједок је појаснио да у наредби коју је добио за анализу није назначено да се тражи садржај СМС порука, већ локације базних станица које су евидентирале позиве.

Апелационо вијеће Суда БиХ је у априлу 2018. године отпремило рјешење којим се укида пресуда по којој је Милетићева осуђена на двије и по године затвора због примања дара, а ослобођена је оптужбе за кршење закона, те је даље вођење поступка пренесено на сарајевски Општински суд.

Некадашњи комесар Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Рамо Бркић, који је правоснажно осуђен на 11 година затвора, а касније оптужен за давање дара, у јуну прошле године изручен је из Словеније властима БиХ.

Бркића је у новембру 2015. године Суд БиХ правоснажно осудио на јединствену затворску казну у трајању 11 година због организованог криминала, неовлаштеног промета дрогом, примања дара и других облика користи, те злоупотребе положаја.

С Бркићем је у предмету због организованог криминала на десет година затвора осуђен и Сенад Шабић, за којим је, такође, расписана Интерполова потјерница.

Обојица су касније били оптужени у предмету са судијом Суда БиХ Азром Милетић, којој су, како оптужница наводи, преко посредника нудили дар како би се Бркићу и Шабићу умањила казна или да се ослободе кривице у жалбеном поступку који је тада вођен.

Пред почетак суђења обојица су напустила територију БиХ, те је поступак раздвојен и вођен само против Милетићеве.

Наставак суђења заказан је за 8. јули.