latinica  ћирилица
01/07/2020 |  20:23 ⇒ 20:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Мисисипи уклонио симбол Конфедерације са државне заставе

Потписом гувернера, јужна држава Мисисипи уклонила је са своје заставе амблем Конфедерације, који се масовно сматра симболом расизма.

Мисисипи је био посљедња америчка држава чија је застава и даље садржала тај амблем, преноси “Глас Америке“.

Републикански гувернер Тејт Ривс у уторак је потписао историјски закон којим се моментално укида званични статус заставе, старе 126 година, која је генерацијама била извор подјела.

- За мене, ово није политички тренутак већ озбиљна и важна прилика да се наша породица у Мисисипију окупи, помири и крене даље - изјавио је Ривс прије потписивања закона, преноси Танјуг.

Мисисипи је био под појачаним притиском да промијени заставу након што су протести због расне неједнакости протеклих недјеља усмјерили пажњу на симболе Конфедерације.

Државна скупштина у недјељу је усвојила закон о промени заставе, послије емотивне дебате вођене током викенда и вишедеценијских напора црначких законодаваца и других грађана, који су у амблему јужњачких побуњеника из времена грађанског рата видјели симбол мржње.

Како наводи “Глас Америке“, гувернер Ривс употребио је неколико пенкала да потпише закон. Када је потписао, чули су се узвици славља људи окупљених испред његове резиденције, који су на телефонима пратили пренос церемоније. Ривс је пенкала уручио законодавцима и активистима који су радили на промјени заставе.

Ратна застава Конфедерације је црвено поље са плавим знаком X и 13 бијелих звјездица. Чланови скупштине, присталице идеје надмоћи бијелаца, ставили су је у горњи леви угао заставе Мисисипија 1894, док су бијелци покушавали да сузбију политичку моћ коју су Афроамериканци стекли послије грађанског рата.

Сада ће комисија израдити нову заставу Мисисипија, која не може да садржи симбол Конфедерације, али мора да садржи ријечи “Вјерујемо у Бога“. Од бирача ће се тражити да је одобре на изборима 3. новембра. Ако је одбаце, комисија ће израдити другачији дизајн али са истим смјерницама, о којем ће се бирачи изјаснити на наредним изборима.