latinica  ћирилица
01/07/2020 |  21:44 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: Дајак клуб почео нову сезону (ФОТО)

Дајак је један од симбола нашег града, а вожњу дајаком на Врбасу воле и Бањалучани и сви гости који дођу у наш град. Казао је градоначелник Игор Радојичић, који је данас посјетио Дајак клуб , поводом почетка дајак сезоне и обиљежавања деценије рада клуба.
Дајак (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Дајак (Фото:banjaluka.rs.ba)

Град је прије десетак година подржао оснивање клуба, а како је истакао Радојичић – активности се одржавају у великој мјери, захваљујући огромном ентузијазму чланова Дајак клуба.

Навео је да се од планова у вези са изградњом пристаништа за дајак чамце није одустало, него да их је одложила епидемија изазвана корона вирусом.

– Надамо се да ћемо ускоро имати изграђено пристаниште, а слични објекти су планирани и у Српским топлицама код старог моста, те код будућег великог моста у центру града – рекао је Радојичић.

Андреј Замоло из Дајак клуба је захвалио свима који су помогли рад клуба у протеклих десет година и изразио наду да ће и наредна деценија у животу Дајак клуба бити још успјешнија.

 - У протеклих десет година колико постоји наш клуб, дали смо све од себе да створимо препознатљиву бањалучку причу када је питању дајак. Наш циљ је да што прије ријешимо питање просторија за клуб – казао је Замоло и додао да ће и ове године бити одржане трке дајак чамаца на Врбасу, али да школе дајакаштва неће бити, због актулне епидемиолошке ситуације.

Зоран Санковић из Туристичке организације града, нагласио је да трке дајак чамаца трају у Бањалуци још од педесетих година прошлог вијека и да је дајак велики туристички потенцијал нашег града.

- Из године у годину, на Врбасу имамо све више дајак чамаца и то може само да нас радује, јер се наставља лијепа традиција. Вожња дајак чамцем је посебна атракција за све туристе, јер могу да доживе град на другачији начин, из перспективе Врбаса – закључио је Санковић.

Представници  Дајак клуба су, поводом десетогодишњице рада клуба, уручили захвалнице градоначелнику Игору Радојичићу и пријатељима клуба.