latinica  ћирилица
01/07/2020 |  22:23 ⇒ 02/07/2020 | 08:12 | Аутор: sputniknews.com

Више од 77 одсто подржало измјене у Уставу које је предложио Путин

За измјене у Уставу Русије гласало је 77,53 одсто држављана Русије, док је против било 21,66 одсто грађана, свједоче подаци Централне изборне комисије Русије након обраде 70,43 одсто гласачког материјала.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Укупна излазност на гласање о измјенама у Уставу Русије је, према прелиминарним подацима, 65 одсто укупног гласачког тијела, саопштила је предсједница Централне изборне комисије Ела Памфилова.

На гласачком мјесту у Руској академији наука данас је о измјенама Устава гласао и руски предсједник Владимир Путин.

Гласање за измјене Устава Руске Федерације било је заказано за 22. април, али је због епидемије вируса корона одложено.

Касније је предсједник Русије Владимир Путин одредио нови датум за гласање – 1. јул. Међутим, због епидемиолошке ситуације у земљи и безбједности грађана Русије за измјене Устава се могло гласати цијеле седмице – од 25. јуна до данас.

Измјене Устава Русије

Предсједник Русије је у јануару 2020. године предложио низ измјена у основни закон земље који ће овај документ учинити усклађенијим са савременим потребама. Послије расправе радне групе о измјенама Државна дума Русије је 11. марта усвојила приједлог закона који је дао Путин. Истог дана приједлог је одобрио Савјет Федерације. Након тога руски предсједник потписао је указ којим се налаже да гласање о измјенама Устава буде 22. априла, али је овај датум касније одложен због пандемије вируса корона.

Актуелни Устав усвојен је 1993. године.