latinica  ћирилица
02/07/2020 |  09:13 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Ђокић: Улагања у 36 малих хидроелектрана 352 милиона КМ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Српска жели да коришћење природних ресурса буде искључиво у функцији њеног развоја, наводећи да је до сада изграђено 29 малих хидроелектрана, у току је изградња још седам, а укупна вриједности свих 36 објеката је 352 милиона КМ.
Петар  Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је додао да то нису мале инвестиције, истичући да су у изградњи тих објеката учествовале стотине радника, а бројне домаће фирме су стекле референце да могу да граде такве објекте и на неким другим подручјима.

- Република Српска до сада је добила око 107 мегавата инсталисане снаге. То није мало са становишта укупних биланса које има Српска, посебно што имамо обавезу да повећавамо обим енергије произведене из обновљивих извора - изјавио је Ђокић за Глас Српске.

Говорећи о измјенама и допунама Закона о концесијама, о којима је у Народној скупштини вођена озбиљна расправа, он је навео да је ријеч о ситним промјенама закона зато што номотехничка правила не допуштају обимнију промјену и морало би да се иде у предлагање новог закона, а за то још не постоји потпуна спремност.

- Циљ ових измјена је да унаприједимо поступак давања концесија и да ресурсима којима располаже Република Српска управљамо најрационалније и с циљем даљег развоја Српске - навео је Ђокић.

Према његовим ријечима, расправа у Народној скупштини обиловала је различитим темама и много више се говорило о ономе што уопште није садржај предложених измјена и допуна закона.

- То се не дешава први пут у нашем парламенту, али расправа је показала да су концесије озбиљна и важна тема јер концесије нису само економско, већ друштвено питање. И разумљиво је да грађане интересује како се управља њиховим ресурсима, како се они дају на управљање, како они који добију концесије користе ресурсе, да ли је то у интересу развоја, да ли утиче на животну средину, да ли је у функцији подршке локалној заједници и још много, много тога - нагласио је Ђокић.

Он је навео да разумије захтјеве за обустављање додјела концесија и додао да треба озбиљно схватити сваку примједбу која долази од грађана, невладиног сектора или институција у којима се упозорава да је дошло до девалвирања природне околине на мјестима гдје су изграђени неки објекти.

- На сваком мјесту гдје се деси тако нешто потребно је спријечити и зауставити развој тог пројекта - нагласио је Ђокић.

Он је рекао да се концесије додјељују на бази реалних процјена и кроз студије о оправданости које се касније морају поштовати при изградњи тих објеката.

- Ако се све то досљедно поштује, онда не би требало да буде проблема, али ако се одступа од студија и главног пројекта, онда настаје проблем. Могуће је да је тога негдје било и да је то изазвало реакцију грађана и на сваком мјесту гдје се деси тако нешто, то треба да буде спријечено и заустављено - истакао је Ђокић.

Када је ријеч поређењима концесионих политика у Српској и у ФБиХ, која су се чула на сједници Народне скупштине, Ђокић је нагласио да Српска жели да коришћење природних ресурса буде искључиво у функцији њеног развоја и да је то суштина и активности Министарства и других институција којима је то посао.

- Српска има добро уређен концесиони поступак, али увијек је потребно радити на његовом побољшању и јачању надзора кроз Комисију за концесије и инспекцијске органе. С друге стране, у ФБиХ се концесиона активност спроводи кроз кантоне, тако да имате 10 различитих концесионих политика, што изазива бројне реакције - навео је Ђокић.