latinica  ћирилица
02/07/2020 |  09:49 | Аутор: СРНА

Љајић: У току процедура за долазак љекара из БиХ

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да је у току процедура у вези са доласком медицинског особља из БиХ као помоћ у Нови Пазар, гдје је проглашена ванредна ситуација због повећања броја заражених вирусом корона.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

- Процедура је у току и очекујемо имена љекара /из БиХ/. Неопходно је да се спроведе процедура, да предамо захтјев Љекарској комори Србије и да они добију привремене лиценце. Очекујем да ће та процедура бити у кратком времену завршена - рекао је Љајић за РТС.

Љајић је истакао да у Новом Пазару има довољно лијекова, опреме и медицинског материјала, да у ковид болници тренутно има 42 љекара и медицинског особља.

Он је навео да су у Новом Пазару хоспитализоване 104 особе, а да је прије неколико дана било 123 пацијента на различитим одјељењима.

- Читава ова ситуација није настала због тога што неко није имао маску, рукавице, визир или топломјер, него зато што се огроман број људи у кратком периоду у закашњелој фази упале плућа јавио у болницу, а тамо је већ ушла инфекција и љекарски кадар је био већ десеткован -  рекао је Љајић.

Он је оцијенио да се створила "микроситуација која се већ догодила у Италији, на сву срећу са далеко мањим посљедицама".

Љајић је оповргао информације о смрти три члана породице у Тутину у року од 24 часа од посљедица инфекције вирусом корона.

Он је прочитао поруку члана породице Суљовић, који је потврдио да су му отац, мајка и сестра преминули у року од 24 часа, али да је од посљедица заразе вирусом корона преминула једино сестра, која је живјела у другом мјесту, а умрла је у болници.

- Тај човјек истакао је да његов отац који је имао 89 година није преминуо од вируса корона, а да је мајка, стара 76 година, преминула од инфаркта приликом јутарње молитве - рекао је Љајић.

Коментаришући вијест да су у Сјеници од посљедица вируса корона преминуле двије особе, које нису примили на лијечење у ужичку болницу након чега су се санитетом вратили у Сјеницу, Љајић је рекао да, нажалост, има потврду да се то заиста догодило.

Одговарајући на питање када у Нови Пазар стиже медицинско особље из Турске, Љајић је рекао да информацију о могућем доласку турског медицинског особља сада "први пут чује".