latinica  ћирилица
02/07/2020 |  11:04 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Посланици усвојили нови Пословник о раду Народне скупштине (ФОТО)

Народна скупштина Републике Српске у трећем наставку 10. редовне сједнице усвојила је нови Пословник о раду Народне скупштине, Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске у прошлој години, четири закона, четири нацрта закона и више извјештаја о раду институција.

Приједлог Пословника усвојен је уз амандмане Законодавног одбора и посланичких клубова који су постали саставни дио новог Пословника Народне скупштине.

Усвојени су сљедећи закони: Закон о измјенама и допунама Закона о шумама, Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама, Закон о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и  Закон о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине. 

Посланици су усвојили четири нацрта закона: Нацрт закона о факторингу (упућен у стручну расправу која ће се спровести у року од 60 дана),  Нацрт закона о управној инспекцији,  Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске (упућен у јавну расправу која ће се спровести у року од 60 дана) и  Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку Републике Српске (упућен у јавну расправу која ће се спровести у року од 60 дана).

Парламент је у другом наставку 10. редовне сједнице усвојио сљедеће извјештаје: Консолидовани извјештај о извршењу Буџета  Републике Српске за период 01.01. – 31.12.2019. године; Извјештај Комисије за концесије Републике Српске о раду и финансијски извјештај за 2019. годину; Извјештај о раду и извршењу Ребаланса Финансијског плана – Буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 01.01. – 31.12.2019. године и Годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за 2019. годину.

Народна скупштина примила је к знању: Годишњи извјештај о резултатима активности Институције Омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине за 2019. годину и Специјални извјештај Институције омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине о праву на слободу мирног окупљања.

Усвојена је и Информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2019. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима Европске уније, саопштено је из Народне скупштине.