latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:14 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Друга фаза увођења допунске наставе српског језика у школама у Словенији

На састанку представника Савеза Срба Словеније са министром просвете, науке и технолошког развоја Србије Младена Шарчевића договорена је реализација друге фазе увођења допунске наставе српског језика у основним школама у Словенији и расписивање конкурса за наставнике који ће бити ангажовани у основношколској настави на коју је пријављено преко 1.400 дјеце.

Без обзира на одгођену посјету Шарчевића Словенији због тренутног стања у вези са пандемијом вируса корона, друга фаза овог пројекта успјешно се наставља, саопштено је данас из Савеза Срба Словеније.

Радном састанку са ресорним министром у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије јуче су присуствовали потпредсједник Савеза Срба Словеније и представник српске заједнице у Савјету Владе Словеније Весна Бајић Стојиљковић и државни секретар Министарства Ана Ланговић Милићевић.

О досадашњим активностима обавијештено је ресорно словеначко министарство, а држава Србија учиниће све напоре да настава буде у складу са образовним системом у Словенији, истакнуто је у саопштењу.

Савез Срба Словеније захвалио је свим координаторима, појединцима, српским културно-уметничким друштвима и удружењима у Словенији који су од краја октобра 2019. до почетка марта 2020. године веома пожртвовано радили на прикупљању пријава дјеце за допунску наставу српског језика.

У даљој фази, пројекат увођења допунске наставе српског језика у основним школама у Словенији биће у надлежности ресорних министарстава Србије и Словеније, Амбасаде Србије у Словенији и Савеза Срба Словеније.

Стојиљковићева је исказала захвалност Шарчевићу на указаном повјерењу да Савез Срба Словеније буде и даље активно укључен у реализацију овог пројекта који је од изузетног значаја за цјелокупну српску заједницу у Словенији.

Све информације у вези са допунском наставом биће објављене на званичном порталу www.sss-zss.si и Фејсбук страници Савеза Срба Словеније према упутствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.