latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:19 | Аутор: СРНА

Стевановић: Велики број пацијената са озбиљном клиничком сликом

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да је у овој клиници ситуација са зараженима вирусом корона врло озбиљна, те да постоји велики број пацијената са озбиљном клиничком сликом.
Горан Стевановић (фото: Оливер Бунић / РАС Србија) -
Горан Стевановић (фото: Оливер Бунић / РАС Србија)

- Ријеч је о, углавном, млађим особама, између 30 и 50 година, које нам долазе са озбиљном клиничком сликом, обостраном упалом плућа. Мањи број има лакшу клиничку слику, која може да се прати амбулантно и који могу да буду у кућној самоизолацији - рекао је Стевановић новинарима у Београду.

Према његовим ријечима, у посљедња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Инфективне клинике прегледано је 290 пацијената који имају симптоме ковида-19, а у још двије тријажне амбуланте 150 пацијената.

Он је рекао да је стање 115 болесника захтијевало болничко лијечење, а 15 је примљено у јединице интезивне његе болница које су у ковид систему.

- Имамо растући број пацијената који захтијевају различите форме вентилације. Добро је што сада имамо мању смртност него на почетку -  рекао је Стевановић.

Директор Инфективне клинике је навео да је карактеристично да све више оболијевају млади који немају хроничне болести, а који имају тешку клиничку слику и завршавају у јединицима интензивне његе, пренијели су београдски медији.

- Само на Инфективној клиници током ноћи имали смо два смртна случаја - рекао је Стевановић.

Он је навео да је попуњеност капацитета Инфективне клинике 95 одсто и да сваки дан отпуштају 10 до 15 пацијената, а да се исти број прими.

Када је ријеч о гужви која је посљедњих неколико дана испред Инфективне клинике и томе што се пацијенти жале да дуго чекају, Стевановић је нагласио да приоритет имају пацијенти који су животно угрожени, а да они са лакшом клиничком слик-ом морају да сачекају.