latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:32 ⇒ 13:37 | Аутор: sputniknews.com

На бугарско-грчкој граници колона возила од 13 километара (ФОТО)

На граничном прелазу Кулата-Промахонас створиле су се огромне гужве, а колона возила протеже се на 13 километара.
Бугарско-грчка граница (фото:Tanjug / Димитрије Гол) -
Бугарско-грчка граница (фото:Tanjug / Димитрије Гол)

Према подацима МУП Сјеверне Македоније, са границе Богородица-Евзони јуче и данас враћено је 780 држављана Србије.

- Чекамо око два сата и прошли смо два километра, а колона испред нас је 13 километара - каже Кристиан Проводовски из Селенче који је кренуо са породицом на љетовање, а тренутно је на граничном прелазу Кулата-Промахонас.

Проводовски истиче да му је полицајац рекао да провјеравају људе без кју-ар кода и морају ручно да попуњавају формулар.

- Да сам знао да ће бити овако, од Софије бих продужио на Сунчев брег јер ово је катастрофа - истиче Проводовски за Б92.

Са Евзонија враћено 780 држављана Србије

Са границе Богородица-Евзони јуче и данас враћено је укупно 780 држављана Србије и они су преусмјерени на бугарско-грчки прелаз Кулата-Промахонас, показују подаци МУП Сјеверне Македоније које је Тањугу пренио руководилац смјене на том граничном прелазу Дејан Димитров.

Након што је ЕУ усвојила препоруку о укидању привремених рестрикција на путовања у ЕУ за грађане 15 земаља широм свијета, укључујући и Србију, 650 држављана Србије покушало је у среијду да уђе на територију Грчке кроз Сјеверну Македонију, док данас до 10.00 часова тај број износи 130.

Димитров је рекао да се одлуке грчких власти мијењају из минута у минут, наводећи да је јуче гранични прелаз Евзони радио слободно од 08.00 до 11.00 часова ујутро.

Истовремено, неименовани полицијски службеник грчке граничне полиције изјавио је Танњгу да је гранични прелаз Евзони затворен у складу са препорукама и одлукама Европске уније и да је на европском нивоу одлучено да сви страни држављани који желе да уђу на територију Грчке, а који су на листи земаља препоруке ЕУ, могу да користе искључиво бугарско-грчки гранични прелаз Кулата-Промахонас.

Како је рекао, иако је Евзони највећи грчки гранични прелаз за грађане који са сјевера долазе друмским путем у Грчку, он тренутно не посједује неопходну опрему за тестирање на зараженост вирусом Ковид-19, за разлику од прелаза Промахонос, па је, према његовим ријечима, и то један од разлога зашто је прелаз затворен.

- Бугарско-грчки прелаз Кулата-Промахонас је знатно мањи. Тамо су капацитет само по двије траке и са бугарске и са грчке стране. Међутим, они имају опрему за тестирање и зато што је ријеч о европском коридору Бугарска-Грчка одлучено је да тај пролаз буде једина улазна тачка за стране држављане у овом тренутку - рекао је грчки полицајац и додао да се стварају велике колоне аутомобила због малог капацитета.