latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:42 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Неће бити смањења плата за запослене у установама културе

За 630 запослених радника у установама културе Републике Српске неће бити смањене плате и накнаде, а о њиховим повећањима ће се одлучивати у четвртом кварталу године, рекла је данас у Бањалуци помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.
Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Републике Српске -
Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Републике Српске

Ђаковићева је истакла и да су у протекле двије године у два наврата повећане плате за запослене у установама културе, те да су прошле године за осам одсто повећане плате запосленима са високом стручном спремом.

- Ове године су, такође, ишла повећања од пет до 20 одсто, у зависности од коефицијента, те су они са најнижим коефицијентом добили повећање за 20 одсто, док су они са највишим за пет одсто - рекла је Ђаковићева на конференицији за новинаре након састанка Савјета за установе културе Синдиката образовања, науке и културе Српске.

Она је навела и да ресорно министарство издваја око 13,2 милиона КМ за плате радника у ресору културе.

Ђаковићева је навела да је ресорно минстарство у посљедње вријеме добило и захтјеве за признавање стручних звања, односно напредовања у неким установама културе, те да ће се у складу са расположивим средствима у буџету покушати наћи начин да се изађе у сусрет овим захтјевима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић изразио је задовољство шро су институције Републике Српске истакле да нема никаквих смањења плата и накнада за раднике у институцијама културе у наредном периоду.

Гњатић је одао признање радницима у области културе, који су у ванредним условима епидемије вируса корона урадили свој посао на најбољи могући начин.

- У том тешком времену одржали су посао и институције културе, те су дали значајан допринос да људи превазиђу проблеме у моментима изолације - нагласио је Гњатић.