latinica  ћирилица
02/07/2020 |  14:12 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Ристић: "Респиратор за Српску" - највећа донаторска акција

Од 50 респиратора набављених у донаторској акцији "Респиратор за Српску" данас је 10 уручено Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци, четири болници у Градишци и три болници у Приједору, рекао је Срни иницијатор акције Славен Ристић.
Славен Ристић - Фото: РТРС
Славен РистићФото: РТРС

Према његовим ријечима, раније ове седмице уручено је по седам респиратора болницама у Бијељини и Добоју, четири у Зворнику, а у понедјељак ће по шест респиратора бити достављено болницама у Источном Сарајеву и Требињу, Фочи два и један Невесињу.

Ристић, који је власник компанија "ТРБ" и "Елвако метпро", наводи да су респиратори "Авента-М" купљени у Русији и да ће бити организована видео-конференција на којој ће представници Руске државне корпорације "Ростек" из Србије, у чијем је саставу компанија од које су респиратори купљени, обучити специјалисте и медицинско особље здравствених установа Републике Српске како се користи тај модел респиратора.

Акција "Респиратор за Српску" рађена је посредством Црвеног крста Бијељине, а секретар ове организације Перица Глигић, са вишедеценијским искуством у хуманитарном раду, оцјењује да је ријеч о непоновљивој, највећој хуманитарној акцији на Балкану у којој је 140 донатора у јеку пандемије вируса корона скупило 2,6 милиона КМ за куповину респиратора и друге опреме за болнице у Републици Српској.

Глигић је рекао Срни да су највећи донатори у акцији "Респиратор за Српску" Министарство здравља Републике Српске и компанија "Електропривреда Републике Српске", уз привреднике у регији.

Он је, за помоћ у овој огромној хуманитарној акцији, захвалио и амбасадорима Русије у БиХ и Србије у Москви, истичући да је набавка респиратора извршена без посредника, директно у фабрици, као и Управи за индиректно опорезивање која је након десетодневне процедуре и уз многобројну документацију ослободила донацију плаћања ПДВ-а и царине.

- Постоје велики хероји, то су донатори, али и мали хероји ове хуманитарне акције, а то су наши волонтери Драгана, Милан и Ацо, радници "Елвака метпро", који су изнијели велики посао током борбе за набавку респиратора у тешко вријеме и у тешким условима. Када би многи одустали, они нису. Они су и данас на терену - рекао је Глигић.