latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:50 | Аутор: СРНА

Алармантна епидемиолошка ситуација у Зворнику

На подручју Зворника у посљедња 24 часа на вирус корона позитивна су још четири лица, а укупно су заражене 83 особе, изјавио је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.
Зоран Стевановић - Фото: СРНА
Зоран СтевановићФото: СРНА

Стевановић је, након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, рекао на конференцији за новинарима да је, имајући у виду ове податке, епидемиолошка ситуација на подручју града алармантна.

- Ако желимо да сачувамо отворене границе на Дрини, животе наших људи, радна мјеста, функционисање уопште на овим просторима, морамо се понашати одговорније - нагласио је Стевановић.

Према његовим ријечима, одласци широм региона на разне скупове, пријеме, приредбе, у разноразне клубове, те, након неодговорног понашања повратак у своју средину, доноси ове резултате - 83 позитивне особе на вирус корона.

- У озбиљном смо проблему, скоро су попуњени капацитети ковид одјељења у Општој болници Зворник. Може се десити да ћемо врло брзо доћи у ситуацију да нећемо имати гдје да смјестимо оне којима буде потребно болничко лијечење - упозорио је градоначелник Зворника.

Он је нагласио да ће инспекцијски органи Градске управе од данас кренути на терен, обилазиће све локале, установе у којима борави више људи у затвореном простору, те контролисати обавезно ношење маски, мјерење температуре на уласку у објекте, као и друге мјере које су на снази.

Стевановић је најавио да ће, у зависности од епидемиолошке ситуације, бити поново отворен карантин у фискултурној сали основне школе у Каракају за пацијенте који су позитивни на вирус корона, а немају услове за кућну изолацију.

Истичући да тај карантин, ако буде потребно, може од данас бити у функцији, Стевановић је рекао да је суштина у томе да сви људи буду одговорни, да се придржавају прописаних мјера, јер у противном, прогнозе за наредни период нису добре.

Епидемиолог у Дому здравља Зворник Цвијета Остојић Васић истакла је да је епидемиолошка ситуација неповољна на подручју Зворника јер су четири нова узорка позитивна, па је укупан број заражених 83.

Подсјетивши да су на почетку пандемије, када је било уведено ванредно стање и када је сваки појединац био веома одговоран, у Зворнику регистрована само три позитивна случаја, она је навела да се становништво сада опустило, што је резултирало оволиким бројем позитивних случајева.

- Сада немамо података о томе како је ко добио вирус, али углавном јављају нам се пацијенти са респираторним проблемима чије позитивне налазе откривамо у респираторним амбулантама Опште болнице и Дома здравља Зворник - појаснила је Васићева.

Она је истакла да је највећа одговорност на грађанима, да треба схватити да је вирус у заједници и да само од појединаца зависи хоће ли дозволити да се вирус преноси са особе на особу.

- Веома је значајно да се придржавамо прописа, да обавезно носимо маска у затвореном простору, да водимо рачуна о респираторној хигијени, о прању руку и одржавању међусобног растојања - поновила је Васићева.

Инфектолог у Општој болници у Зворнику Перо Пајкановић рекао је да тренутно у ковид одјељењу ове болнице лежи седам пацијената, додајући да је капацитет одјељења осам лежајева, с тим да ће два пацијента данас бити отпуштена на кућно лијечење.

Наводећи да би, у случају потребе, поједина одјељења болнице била претварана у ковид одјељења, Пајкановић је рекао да Општа болница покрива цијелу регију Бирач, односно шест општина и град Зворник и да због тога расте потреба за болничким лијечењем.

Он је додао да већина пацијената у ковид одјељењу има средњу клиничку слику, један пацијент има температуру, а други озбиљнију упалу плућа.