latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:53 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Директно мијешање у рад правосудних институција (ВИДЕО)

Саслушање директора Агенције за превенцију корупције Хазима Шаботића, в.д. директора Агенције за јавне набавке БиХ Ђенана Салчина и судије Окружног суда у Бањалуци Милана Благојевића јасан је доказ директног мијешања парламентарне комисије у окончане и "живе" предмете пред Тужилаштвом БиХ, изјавио је за нашу ТВ предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, коментаришући данашњу сједницу Истражне комисије за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ. Из Комисије поручују да се, током рада, нису упуштали у меритум кривичних предмета.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Више од пет часова трајало је саслушања директора бх. агенција и судије из Бањалуке.Чуло се да је стање у бх. правосуђу катастрофално, да је корупција у БиХ начин живљења и да је током пандемије корона вируса било више "проблематичних" набавки респиратора.

- Комисија не улази у "живе" предмете, врло јасно је у свом пословнику и плану рада прецизирала да се неће бавити појединачним предметима а када је судија Благојевић у питању јасно је рекао да неће улазати у било који актуелни предмет - рекао је Дамир Арнаут предсједник привремене Истражне комисије за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија истакао је да је очигледно да се Комисија бави конкретним окончаним и дисциплинским и истражним предметима који су још увијек у току.

- То је још једна потврда да се не ради о неким системским истрагама него о конкретним питањима и појединачним предметима - додао је Тегелтија.

Судија Благојевић и чланови Комисије стално су се позивали на тзв. аферу "Поткивање" и снимак на коме се види предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија а који је настао извршењем кривичног дјела. Са таквим ВСТС-ом, који је подржао Тегелтију, нема реформе правосуђа рекао је Благојевић изражавајући жаљење што Закон о предстанку мандата ВСТС БиХ није прошао у ПС БиХ.

- Појављивање судије Благојевића на тој Комисији је његова самостална одлука. Он је морао да се држи оних упустава што смо рекли, нисам имао прилику да читам стенограм шта је рекао, не могу да коментаришем нити имам потребу да га коментаришем - нагласио је Тегелтија.

Из ВСТС су раније рекли да задатак Истражне комисије није у складу са Уставом БиХ и да нарушава демократску подјелу власти. Наредна сједница Комисије је у понедељак када ће свједочити судија Суда БиХ Бранко Перић.