latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:00 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Становници Б.Грахова и Дрвара због сумњивог отпада блокирали путеве (ФОТО/ВИДЕО)

Грађани Босанског Грахова блокирали су данас путне правце према Дрвару, Ливну и граничном прелазу Стрмица, у знак протеста што је у центар града истоварен рециклажни текстилни отпад из Италије. Локална заједница није била обавијештена, а након што је надлежна инспекција изашла на терен, отпад је одвезен.
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

Путеви су блокирани и у Дрвару, гдје је такође депонована већа количина отпада.

Према тврдњама мјештана, отпад је у Босанско Грахово допремљен јуче око 17 часова. Након сазнања да је стигао из подручја екстремно угроженог вирусом корона, посебно су се забринули, јер, како кажу, међу текстилом примијетили су и заштитне маске. Одмах су обавијештене надлежна инспекција и полиција.

Фото: СРНА

- Ионако нас нико не гледа, сад нам ту требају истоварати смеће и да нам заразе дјецу - рекао је Mирко Благојевић из Босанског Грахова.

Помоћник начелника општине Босанско Грахово Мирослав Билчар додао је - Сада када се све сабере испада да смо од Федерације добили само мигранте и отпад, који Бог зна каквог је садржаја.

Будући да надлежна инспекција јуче није изашла на терен, грађани су данас блокирали све путне правце, захтјевајући да отпад буде хитно одвезен из њихове општине. Након изласка на терен, инспекција је утврдила неправилности, и наредила уклањање отпада.

- Ово је нелегално рађено, многе ставке које су ту нису испоштоване - сматра Твртко Чувела еколошки инспектор.

Након одвожења отпада, путеви су одблокирани. Начелник општине, Милорад Глигић, истиче да је отпад из Италије стигао по одобрењу федералне министарке Едите Ђапо.

- Наводно, на папиру пише да је тај отпад требао бити складиштен у Дрвару, међутим, он се нашао у Босанском Грахову, прије пар дана пар камиона је истоварено и на локалну депонију - навео је Милорад Глигић начелник општине Босанско Грахово. 

Увозник рециклажног материјала је предузеће Кром рециклажа, регистровано у Дрвару. Власник Родољуб Динић истиче да је све рађено према прописима, и да је отпад депонован у халама које је предузеће изнајмило. Такође, истиче да је ријеч о безопасном отпаду.

- Ако је у складу са дозволама које смо ми добили од ваше државе ми ћемо реаговати и тражити правду правосудним путем, кроз тужбе. Ако није у складу, тј. опасан је, онда ће ваша држава према нама вјероватно тражити правду - истакао је Родољуб Динић власник предузећа Кром рециклажа.

Саобраћај је, због отпада депонованог у халама некадашњег дрвопрерађивачког предузећа Грмеч, заустављен и у Дрвару. Општинско руководство је забринуто, а обавијештена је надлежна инспекција и полиција.

- По утврђивању чињеничног стања од стране надлежних кантоналних инспекција, упознаћу грађане Дрвара ко стоји иза овог предузећа, на који начин је регистровано и шта је у позадини овог неодговорног чина - рекла је Душица Рунић начелница општине Дрвар. 

У Дрвару је за сутра заказана ванредна сједница Скупштине општине.