latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Научници: Вирус корона претвара ћелије у зомбије

Вирус корона претвара људске ћелије у зомбије тако што их подстиче да пуштају изданке, филоподије, захваљујући којима се вирус лакше шири у тијелу зараженог, тврде аутори недавно објављене студије Универзитета Калифорнија, преноси Универзитетски веб форум.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

На фотографијама под микроскопом се види како заражене ћелије развијају филоподије, ћелијске изданке који су испуњени вирусном течношћу.

Научници тврде да се вирус преко филоподија креће кроз тијело до здравих ћелија и од њих ствара нове "зомби ћелије", носиоце заразе.

Све до сада научници су вјеровали да се вирус ковида-19 преноси као и други вируси, тј. да напада здраву ћелију и претвара је у машину за копирање.

Ово откриће ипак наводи на злослутнији закључак, а то је да је ковид развио "резервни план" за избјегавање имунолошког одговора човјека.

Ниван Кроган, професор ћелијске и молекуларне фармакологије Универзитета Калифорнија оцијенио је да је злокобна особина вируса у коришћењу алтернативних начина да се заразе друге ћелије, али вјерује да ће ово откриће допринијети бржој и ефикаснијој борби против вируса корона.