latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:25 | Аутор: СРНА

Постигнут договор о повећању минималне плате у ФБиХ

Предсједник Удружења послодаваца Федерације БиХ Аднан Смаилбеговић изјавио је данас у Сарајеву након сједнице Економско-социјалног савјета за територију ФБиХ да је постигнут консензус о повећању минималне плате.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Он је рекао да је начелно постигнут договор да крајем мјесеца буде одржан сљедећи састанак Економско-социјалног савјета на којем очекују да ће федерално Министарство финансија припремити уредбу о минималној плати о којој би дискутовали.

Смаилбеговић је навео да су помињане двије цифре, 550 и 650 КМ, те да је синдикат предложио 70 одсто просјечне плате, што послодавци сматрају да је превише.

Он је додао да је највише расправе на сједници било у вези са методологијом израчуна минималне плате.

Смаилбеговић је рекао да је постигнут још један консензус, а то је да би било идеално да буду промијењени закони о доприносима и порезу на доходак и да то буде пакет, чиме би, како је навео, минимална плата могла ићи према горе, а да оптерећења, доприноси и остало не расту значајно.

Он је навео да су Влади предложили да размотри могућност враћање стања природне несреће да би поново био активиран "корона закон" и стављен у функцију помоћи привреди.

Смаилбеговић је истакао да је то предложено узимајући у обзир тренутну економску и ситуацију са вирусом корона, као и да буџетска средства предвиђена "корона законом", од неких 450 милиона КМ, неће бити знатно кориштена.

- Пуно мање радника је ушло у права него што је био прорачун, дакле 450 милиона је у буџету, а процјена је да ће 130 милиона бити искориштено за три мјесеца. То се може тумачити на начин да је привреда нешто боља него што се очекивало, а са друге стране да закон није обухватио све које је требало да обухвати - сматра Смаилбеговић.

Представник делегације синдиката у Економско-социјалном савјету Мевлудин Бектић рекао је да ће и њихов приједлог методологије израчуна минималне плате разматрати надлежно министарство, те да очекују наредну сједницу Савјета гдје ће исказати намјеру да подигну коначну цијену рада.

Економско-социјални савјет ФБиХ је, како је рекао предсједник Едхем Бибер, закључио да се методологија за усклађивање најниже плате, коју су данас разматрали, упути са примједбама послодаваца и синдиката према Министарству финансија да би се сачинила одређена уредба која ће регулисати најнижу плату у БиХ.

Бибер је додао да је закључено да буде упућена молба медијима, послодавцима и свима осталима у вези са објављивањем имена фирми у којима је вирус корона узео неког маха, јер послодавци и када се ситуација санира, имају проблема када је ријеч о пословању, преносе федерални медији.