latinica  ћирилица
03/07/2020 |  10:24 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Научнотехнолошки парк од стратешког значаја за Бањалуку (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић истакао је да би изградњом научнотехнолошког парка у Бањалуци била знатно повећана научна продуктивност у Републици Српској, која би у будућности донијела нове моделе економског раста.
Рајчевић и Радојичић - Фото: Тwitter
Рајчевић и РадојичићФото: Тwitter

- Тај економски раст био би заснован на принципима дигиталне економије, иновација, истраживања и науке. Због тога смо чврсто опредијељени да идемо у пројекат изградње научнотехнолошког парка - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Рајчевић је, након састанка са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, истакао да Бањалука постаје препознатљива као регионални центар, универзитетско сједиште, да има изграђену путну инфраструктуру, аеродром, ауто-пут, те друге инфраструктурне претпоставке које могу да направе центар који ће бити препознатљив и по научноистраживачкој дјелатности.

- Разговарали смо примарно о моделу финансирања и одабиру локације. Министарство је у преговорима са Банком Савјета Европе која нуди одређене процедуре како би могли кренути у овај пројека - навео је Рајчевић.

Радојичић је рекао да за Бањалуку 21. вијека једна од стратешких области развоја морају бити савремене технологије.

- Већ сада у десетинама већих и мањих компанија ради неколико хиљада Бањалучана, углавном на информационим технологијама и то представља вишеструко квалитетну могућност запошљавања - сматра Радојичић.

Он је додао су предности ове области огромне, почевши од високих плата, могућности да се прави квалитетан извозни производ каква су ИТ рјешења, да се из Бањалуке може радити за компанију било гдје у свијету, те да постоји велико интересовање младих за тај сектор.

- Покренули смо измјену једног регулационог плана у Лазареву, гдје је једна од локација за научнотехнолошки парк, који је од стратешког значаја за град. То је на дијелу бивше касарне у Лазареву, који не би требало да буде перспективна војна имовина - појаснио је Радојичић.

Он је напоменуо да су за овај пројекат потребна велика улагања.

- Вриједност тих улагања зависи од локације коју изаберете, односно од тога да ли је ријеч о локацији која има изграђену инфраструктуру или оној коју је потребно градити од нуле. Локација у Лазареву је дјелимично изграђена и захтијевала би знатна улагања од неколико десетина милиона КМ - рекао је Радојичић.