latinica  ћирилица
03/07/2020 |  10:43 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Регистрација бирача из иностранства до 1. септембра у поноћ

Централна изборна комисија БиХ саопштила је да 1. септембра у поноћ истиче рок за регистрацију бирача који гласају изван БиХ за локалне изборе који ће бити одржани 15. новембра.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Држављани БиХ који су у иностранству, а били су регистровани за гласање из иностранства на изборима одржаним 2018. године, уколико поново желе да гласају из иностранства морају попунити образац ПРП2 и са копијом важећег идентификационог документа доставити га ЦИК-у.

Остали држављани БиХ који желе да гласају из иностранства на предстојећим изборима попуњавају образац ПРП1 и уз пратећу документацију достављају ЦИК-у.

Пријавне обрасце ПРП1 и ПРП2 са упутством о начину пријаве и достављања бирачи могу преузети на Интернет страници ЦИК-а БиХ.

На ранијим изборима ЦИК БиХ је персонализоване обрасце ПРП2 достављао на адресе бирача који су на посљедњим изборима били регистровани да гласају изван БиХ.

- Због чињенице да нису обезбијеђена средства за спровођење избора, па самим тим није било могуће овај пут благовремено провести набавку услуге поштанске доставе образаца, бирачи могу и ове обрасце преузети на нашој интернет страници - наводе данас из ЦИК-а.

Осим прецизног писаних упутстава, водича и образаца ПРП1 и ПРП2, на веб-страници Централне изборне комисије БиХ објављен је и видео-спот о попуњавању и достављању ових образаца.