latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:30 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Дозвола за увоз отпада издата на дан проглашења природне несреће (ФОТО)

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла да је дозволу за увоз отпада, који је истоварен у Дрвару и Босанском Грахову, издало федерално Министарство туризма и екологије на дан 16. марта, када је на нивоу ФБиХ проглашено стање природне несреће, а на основу рјешења за издавање дозволе за управљање отпадом, издатог од Министарства грађевинарства, обнове, просторног уређења и екологије Ливањског кантона, издатог 19. фебруара.
Отпад - Фото: РТРС
ОтпадФото: РТРС

- Занима нас како је неко могао да изда дозволу о увозу текстилног отпада из Италије, из Падове, из земље која је у том периоду била жариште вируса корона, а у ФБиХ проглашено стање природне несреће. Захтијевамо да се хитно ријеши овај проблем који се догодио у Дрвару и Босанском Грахову - рекла је Рунићева.

Фото: РТРС

Рунићева се налази код Панелке, у кругу некадашње фирме Грмеч, гдје инспекција из Ливна ради на утврђивању околности под којима је текстилни отпад из Италије стигао у Дрвар.

Седам шлепера текстилног отада из Италије, идентичног оном који је истоварен у Босанском Грахову, истоварен је јуче и у кругу некадашње фабрике Грмеч у Дрвару.

Фото: РТРС

Општинско вијеће Дрвара затражило је синоћ да надлежни инспекцијски органи у року од 24 часа наложе одговорним физичким и правним лицима и другим органима измјештање текстилног отпада из Италије истовареног у некадашњу фабрику Грмеч, ради заштите и безбједности грађана, рекла је након сједнице Рунићева.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Ђорђе Радановић рекао је да инцидент са отпадом представља кршење Анекса седам Дејтонског споразума, као и кривично дјело према члану 178 Кривичног закона ФБиХ, који се односи на спречавање повратка.