latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:52 | Аутор: СРНА

Сједница Заједничке комисије за надзор над радом ОБА у сриједу

Сједница Заједничке комисије Парламентарне скупштине БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције биће одржана у сриједу, 8. јула, потврдио је Срни замјеник предсједавајућег ове комисије Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Кожул је рекао да је добио обавјештење о одржавању сједнице, али да још нема дневни ред.

- Не знам да ли је ријеч о наставку претходне сједнице, која није довршена, или о нечему другом - навео је Кожул.

На питање да ли је нормално да се у безбједносном сектору, који је врло осјетљиво подручје, надлежне институције баве питањима да ли директор ОБА или било које друге безбједносне агенције има или нема диплому, Кожул је рекао да би у нормалним околностима ова комисија требало да се бави суштинским темама рада агенције, а не дипломом њеног директора.

- Било би пуно боље да се ми као комисија која надзире рад ОБА бавимо суштинским темама рада агенције у мјери у којој смо надлежни - истакао је Кожул и додао да на прошлој сједници комисије нису ни дошли до разматрања извјештаја главног инспектора.

Он је рекао да очекује да чланови комисије на наредној сједници добију све потребне информације и наставе са сједницом која је прошли пут прекинута.

- На тој сједници било је низ врло занимљивих извјештаја главног инспектора и низ других извјештаја. То је темељни посао ове комисије - да се бави анализом рада ОБА кроз извјештаје у првом реду главног инспектора, али и извјештаје о раду - констатовао је Кожул.

Заједничка комисија парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ усвојила је 17. јуна закључак да директор ове агенције Осман Мехмедагић има рок од седам дана да Комисији предочи диплому о завршеној високој стручној спреми.

Мехмедагић је 1. јула доставио диплому Више управне школе коју је завршио прије рата, те диплому Америчког универзитета из Сарајева који је завршио у периоду када је био на челу ОБА.

Поменутим закључком, Комисија је затражила од предсједавајућег Савјета министара да достави имена кандидата за генералног директора и главног инспектора како би у складу са законом обавила расправу, јер је актуелном руководству ОБА још 19. новембра 2019. године истекао мандат.

Универзитет за пословне студије Бањалука поништио је половином новембра прошле године диплому Мехмедагићу након што је Републичка просвјетна инспекција утврдила да је стечена незаконито.