latinica  ћирилица
03/07/2020 |  11:54 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

За викенд појачане контроле поштовања мјера заштите од епидемије

Републичка управа за инспекцијске послове, у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе, у дане предстојећег викенда вршиће појачане контроле поштовања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, најављено је из Инспектората Српске.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Из Инспектората наводе да ће посебна пажња бити усмјерен на угоститељске објекте, нарочито објекте у којима се у правилу окупља већи број лица, као што су свадбени салони, ресторани, хотели и слично, те превоз путника у јавном саобраћају.

- С обзиром на фреквенцију грађана који користе ове врсте услуга, те да због тога у овим областима постоји повећан ризик од ширења вируса корона, коришћење заштитне опреме, придржавање физичке дистанце и редовно провођење мјера дезинфекције кључни су фактори за сузбијање ризика - наводи се у саопштењу.

Из Инспектората подсјећају да су угоститељски објекти обавезни да орагнизују рад у складу са Упутством Института за јавно здравство Републике Српске у смислу реорганизације простора.

- Распореда сједећих мјеста треба бити такав да је омогућена физичка удаљеност између особа које сједе за различитим столовима, чишћење и дезинфекцију у радном простору потребно је вршити чешће, а чишћење столова након сваког корисника, конобари морају носити маске и друго - додаје се у саопштењу.

Из Инспектората подсјећају да је, у складу са Упутством Института за јавно здравство Републике Српске за јавни и међуградски превоз, обавезна дезинфекција возила у складу са дефинисаним препорукама, коришћење маске за возача, као и да су путници обавезни да носе маске.

- С обзиром да су инспекцијски органи у претходном периоду превасходно дјеловали превентивно и да је било довољно времена да се пословни субјекти прилагоде и упознају са својим обавезама по донесеним ванредним мјерама, инспектори ће за свако кршење превентивних мјера предузимате и законом предвиђене репресивне мјере у виду прекршајних налога - поручују из Инспектората.

Инспекторат још једном позива све привредне субјекте да се досљедно придржавају свих прописаних мјера, те да и саме кориснике услуга на адекватан начин упозоре да су обавезни да поштују мјера заштите од епидемије.