latinica  ћирилица
03/07/2020 |  12:43 | Аутор: СРНА

"Права радника биће заштићена"

Посебни колективни уговори за управу и јавне службе биће на вријеме закључени и права радника ће бити заштићена, саопштено је из Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске.
Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске - Фото: РТРС
Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу се додаје да ће овај синдикат, као већински репрезентативни синдикат који дјелује у оквиру Савеза синдиката Српске, наредних дана почети преговоре са Министарством управе и локалне самоуправе Српске и Министарством рада и борачко-инвалидске заштите ради закључивања посебног колективног уговора за запослене у области управе и посебног колективног уговора за запослене у јавним службама.

Посебни колективни уговори биће закључени у периоду од три године, што представља реализацију закључака са састанка представника Савеза синдиката Српске са предсједником Владе Српске и ресорним министрима, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су посебни колективни уговори у управи и јавним службама на снази и овај грански синдикат ће, као овлаштени законски потписник, закључити нове посебне колективне уговоре у управи и јавним службама, до законски предвиђеног рока.

Из Синдиката наводе да су ова два колективна уговора прошле године "мимо воље чланства продужена на период од само годину дана, јер је то захтијевао други синдикат који дјелује у овим областима, док су сви други посебни колективни уговори за буџетске кориснике /образовање и култура, полиција, правосуђе/, закључени на период од три године".