latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:08 | Аутор: СРНА

Позив на човјекољубље, достојанство и дар другоме

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве /СПЦ/ упутила је данас Позив цркве на братску љубав и узајамност у којем све богољубиве хришћане и све људе добре воље позива да пред предстојећим тегобама стоје достојанствено, да буду човјекољубиви у мјери на коју позива Јеванђеље, да братски дијеле и брину о пријатељу и комшији онако како би вољели да неко брине о њима.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

У позиву се поручује онима којима је Бог дао да имају, да имовину схвате као дар који, у овим тешким временима, по расуђивању и онолико колико се може, подијеле са другима.

- А они који приме помоћ или зајам, нека то чине са благодарношћу. Какви будемо једни према другима, сада кад је најтеже, тако ће нам и Господ вратити, када, по Његовој вољи и милости, дођу дани избављења од васколиких напасти које нас сналазе - поручује Митрополија СПЦ са Цетиња.

У Позиву се истиче да у овом бурном времену борбе за елементарну правду и одбрану Цркве од насртаја антиуставног безакоња, "пастирска нам брига налаже да упозоримо и на опасности које су се надвиле над голим животима вјерујућих хришћана и свих грађана Црне Горе".

Они истичу да молитвене литије, на јединствен начин у Европи, показују да је народ постао слободан.

- Свима нам је тешко, а биће још теже у погледу материјалне егзистенције. Судбину већине грађана дијеле и наши свештеници – од којих многи живе од социјалне помоћи Цркве, која у ствари живи од народа, као и монаси који су се и заклели на сиромашан и скроман живот - истиче се у Позиву на братску љубав и узајамност.

Они додају да је Црква, поред бриге о свештенству и монаштву са мноштвом новообновљених манастира, од својих невеликих средстава отворила и четири народне кухиње /Цетиње, Подгорица, Беране, Бијело Поље/ у којима се хране стотине сиромашних породица.

Истовремено, Митрополија, нарочито преко Манастира Острога, на сваки начин, помаже великом броју угрожених људи, а посебна је брига посвећена избјеглицама са Косова и Метохије, из БиХ, Хрватске.

Осим тога, Црква се брине и о омладини, која је будућност ове земље, тако што издваја десетине стипендија за студенте разних факултета.

- Буквално, све што је стекла и што стиче својим трудом, као и што добије народним прилозима, Црква дијели и додјељује другима. Наше монаштво све се више бави пољопривредом и сточарством, обнављајући духовно себе и светиње, као и остатке црквене имовине коју држава није одузела - истиче се у Позиву.

Они наводе и да монаси и монахиње својим трудом зарађују свој хљеб, све им је заједничко, нико од њих не стиче за себе или своје него само за општу корист и служење свима.

- Тим својим трудом, као и увијек, служе за примјер свима грађанима, нарочито онима који су напустили своја имања, а у градовима остали и остају без посла и плате - наводе из Митрополије са Цетиња.