latinica  ћирилица
03/07/2020 |  16:27 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

ЦИК: Обезбиједити новац за локалне изборе

Централна изборна данас је поново позвала институције на нивоу БиХ да обезбиједе новац за локалне изборе чије је одржавање планирано 15. новембра.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

У саопштењу Канцеларије ЦИК-а за односе са јавношћу наводе да "Комисија БиХ у континуитету од почетка ове године апелује и позива надлежне доносиоце одлука у БиХ да је потребно у законом утврђеном року обезбиједити финансијска средства за организацију и спровођење локалних избора 2020. године".

- Непоштовање рока утврђеног Изборним законом БиХ који се односи на обезбјеђивање финансијских средстава за изборе довело је до одгађања одржавања локалних избора са 4. октобра на 15. новембар - саопштено је из ЦИК-а.

У саопштењу се констатује да је ситуација и сада "непромијењена" и да "финансијска средства још нису обезбијеђена".

Из ЦИК-а наводе да је реализација изборних активности које су прописане Изборним законом БиХ и раније утврђеним Оперативним планом спровођења изборних радњи доведена у питање.

- Једна од тих активности је излагање привремених бирачких спискова, и то у периоду од 18. јула до 17. августа. Штампање привремених бирачких спискова, а затим њихово паковање и дистрибуција требало је да почне сутра, али због чињенице да финансијска средства нису обезбијеђена, та активност неће бити реализована на вријеме - тврде из ЦИК-а.

Из ове институције су упозорили да "евентуално скраћивање периода у којем ће јавност имати увид у привремени бирачки списак може утицати на тачност, ажурност и укупни интегритет бирачког списка".

- На овај начин информишемо јавност да је ситуација алармантна и да је озбиљно угрожен изборни процес у БиХ - тврде из ЦИК-а.

Позивају још једном надлежне органе власти у БиХ да обезбиједе финансијска средства за организацију и спровођење локалних избора у БиХ.