latinica  ћирилица
03/07/2020 |  18:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови француски премијер био савјетник Саркозија

Жан Кастекс, кога је предсједник Француске Емануел Макрон данас именовао за новог премијера, није нарочито познат у јавности своје земље, али није без искуства у обављању јавних функција, наводе свјетски медији.

Овај 55-годишњи представник Републиканске странке налазио се на дужности градоначелника града Прад на југозападу Француске када је постао координатор националне стратегије постепеног укидања рестриктивних мјера, уведених због пандемије, а тај посао је успјешно обављао.

На овогодишњим општинским изборима, још један градоначелнички мандат освојио је већ у првом кругу.

Раније је био и савјетник бившег предсједника Николе Саркозија за социјална питања - што је подразумијевало и учешће у преговорима са синдикатима, да би потом преузео високу функцију у Саркозијевој предсједничкој администрацији, а такође је био и шеф кабинета министра здравља у тадашњој влади.

Поред тога, био је на дужности координатора француске стратегије за организацију Љетњих олимпијских игара у Паризу 2024. године.

Како наводи Ројтерс, чињеница да Кастекс посједује знатно искуство у вршењу јавних функција на локалном, али и високом државном нивоу, могла би бити од помоћи Макрону, који жели да успостави нову динамику у свом предсједничком мандату, као и да поново стекне повјерење бирача пошто су масовни протести "жутих прслука" указали на његову непопуларност, нарочито међу разочараним становништвом предграђа неких градова и руралних дијелова земље.

Кастексов шеф кабинета биће Никола Ревел, близак Макрону, што, како истиче Ројетерс, указује на намјеру предсједника да новог премијера чврсто држи под контролом.