latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:03 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Од данас обавезно ношење маски

У Новом Саду је од данас обавезно ношење заштитних маски у затвореним просторима, као и на већини отворених јавних површина због погоршане епидемиолошке ситуације у граду у вези са вирусом корона, саопштено је из Градског штаба за ванредне ситуације.

Према данашњој наредби овог штаба, обавезно је и држање растојања између људи од најмање 1,5 метара.

Када је ријеч о отвореним јавни просторима, заштитне маске морају се носити у парковима, дјечијим игралиштима, спортским теренима, као и шеталиштима.

Наредбом се забрањује окупљање у затвореном простору више од пет особа, а уколико то није могуће, неопходно је да се обезбиједи дистанца од 1,5 метара уз одговарајуће мјере личне заштите.

За спровођење те двије мјере задужени су власници, односно корисници затворених простора.

Заштитне маске и физичка дистанца од минимум 1,5 метара обавезне су и у парковима, игралиштима, скејт парковима, теретанама на отвореном и тартан стазама за трчање.

Градском саобраћајном предузећу наређено је да не дозволи улаз у аутобусе особама које немају маску.

Угоститељима је наређено да тежиште своје дјелатности преусмјере на отворени простор, односно башту, уз примјену одговарајућих мјера заштите.

На улазу у све објекте јавне намјене грађанима ће се мјерити тјелесна температура, а на улазе ће бити постављена средства за дезинфекцију и дезобаријере.

Јавном предузећу "Градско зеленило" наређено је да ограничи број људи који могу да буду на популарном новосадском купалишту Штранду, поред Дунава, као и да обезбиједи одржавање физичке дистанце.

Ограничен је и број посјетилаца и на отвореним и затвореним базенима Спортског и пословног центра "Војводина" /Спенс/, гдје ће се рад организовати у смјенама не дужим од три часа.

Наређен је и појачан рад свих јавних комуналних и јавних предузећа, прије свега, дезинфекције јавних површина.

Инспекција мора да организује рад тако да сви дјелови службе контролишу примјену нових мјера у Новом Саду.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је раније данас медијима да су мјере привременог карактер, да је епидемиолошка ситуација у граду нестабилна, али да не захтјева увођење ванредне ситуације, те да се у Новом Саду дневно зарази између 20 и 40 особа.