latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:11 ⇒ 04/07/2020 | 07:35 | Аутор: РТРС

У Српској још 79 лица заражено; Вирус корона није ушао у бијељинску болницу (ВИДЕО)

У Републици Српској у протекла 24 часа од 468 тестираних, вирус корона потврђен је код 79 лица. Према мјесту пребивалишта, највише новопотврђених случајева је у Бијељини, а слиједе је Бањалука и Зворник.
Болница Свети Врачеви Бијељина - Фото: РТРС
Болница Свети Врачеви БијељинаФото: РТРС

79 нових случајева позитивних на вирус корона из 23 локалне заједнице у Републици Српској. Појединачно, највише их долази из Бијељине, чак 21, од којих четири здравствена радника, наводно заражена на једној забави. Са бројем позитивних расте и забринутост, али из Семберије порука – вирус није ушао у болницу.

- Значи укупно до сада седам заражених здравствених радника.Све те инфекције ковидом 19 код здравствених радника су се десиле ван здравствених институција - рекла је Милица Ловрић директорка болнице Свети Врачеви Бијељина.

Раст броја позитивних међу здравственим радницима и становништвом Семберије повод је за посјету стручњака из Института за јавно здравство Републике Српске, али и разлог за још један апел грађанима, који након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације долази и од градоначелника.

- Најефикасније ширење вируса, да тако кажем, је на окупљанима у затвореном простору, на разним прославама, на разним спортским манифестацијама - сматра Јела Аћимовић специјалиста епидемилогије у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићич аопеловао је на суграђане да буду одговорни.

- Само једно дружење које је изазвало да се зарази већи број људи. Ја још једном апелујем на наше суграђане, кад су били толико мјесеци одговорни, поштовали сва правила и све забране, да тако наставимо - каже Мићић.

Са 766 укупно потврђених случајева вируса, Бањалука је у Републици Српској и даље највеће жариште. Упркос бројевима, све процјене тренутне епидемиолошке ситуације говоре да нема потребе за новим, драстичнијим рестриктивним мјерама каже градоначелник и додаје, свака нова ограничења имала би лош резултат по економију.

- Даље погоршање ситуације, већи број обољелих, тежа клиничка слика или фатални исход, захтјевали би расправу о новим мјерама, оне би не сумњиво имале драматично лош резултат по економске прилике - нагласио је Игор Радојичић градоначелник Бањалуке.

Иако биљежи раст позитивних случајева, сви пацијенти у Зворнику релативно су доброг здравственог стања. Превенције ради, надлежни врше појачане контроле ношења маски. За случај да се негативан тренд настави, надлежни планирају поновно отварање локалног карантина.

- За оне који буду позитивни у периоду који је пред нама, а немају услове да се изолују у свом дому, ми ћемо за љих припремити услове и већ су спремни практично, у фискултурној сали Основне школе у Карајаку - сматра Зоран Стевановић градоначелник Зворника.

Раст броја позитивних усложњава ситуацију, посебно у мањим срединама. Директорка љубинског Дома здравља Свјетлана Војчић ситуацију у тој општини оцјењује тешком, а подаци брину и надлежне у Фочи. На Палама је приоритет спријечити ширење вируса у Студентском центру и вртићу. Уз апел за придржавање свих мјера из ових општина, али и из Вишеграда апеплују на грађане да без пријеке потребе не долазе у Домове здравља.

- Једно лице је хоспитализовано, остала три лица немају неке симптоме изражене и они ће бити у кућној изолацији као и њихове породице - истакла је Слађана Миовчић санитарни инспектор општине Вишеград.

Са 79 нових случајева, Република Српска биљежи 2.451 позитиван случај на вирус корона. 126 лица је преминуло. Велики раст броја нових случајева протеклих дана биљежи и Федерација. Само данас у том ентитету забиљежена су 94 нова случаја. Тако је 2.480 тренутно позитивних, док је укупно 60 преминулих.