latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:24 ⇒ 04/07/2020 | 07:46 | Аутор: РТРС

Колико диплома има Осман Мехмедагић Осмица? (ВИДЕО)

Готово годину траје тракавица о школској спреми директора Обавјештајно – безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића Осмице.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Након што му је у августу прошле године, због бројних неправилности, поништена диплома Бањалучког факултета за пословне студије, у фебруару ове године саопштено је да је студент травничког правног факултета – одјељење у Кисељаку, а Парламентарној Комисији за надзор над радом ОБА доставио је и најновију - диплому - Америчког универзитета у БиХ, коју је, како је саопштено, стицао док је ОБА-ом незаконито, руководио.

Да ли је бруцош или апсолвент, академац или занатлија - електромеханичар, колико Осман Мехмедагић Осмица индекса има, а колико "диплома", тешко да може поуздано да утврди и агенција на чијем је челу!? Парламентарна комисија тражила је диплому на основу које је крајем 2015.године именован за директора Агенције, а он им доставио ваљда прву из пребогатог фундуса, која му се нашла при руци – Америчког универзита у БиХ.

- Нека има Нобелову награду у годинама у којима је сада, добио је јуче, то није релевантно за неку позицију. То је прва ствар, а друга ствар та фарса са његовим дипломама која нем на неки начин не допушта да видимо суштину проблема. Пазите ријеч је о типичном СДА партијском обавјештајцу - рекао је директор Међународне организације "Иницијатива за бољу и хуманију инклузију" Жарко Папић.

Није "студирао" док је ОБА руководио, дипломирао је на том универзитету 2013.-е, перфидно а неуспјешно Мехмедагић је покушао да обмане јавност, преко омиљених му медија. Но сарајевски портали "ископали" су биографију коју је Мехмедагић лично Савјету министара доставио прије именовања за директора. У њој ни ријечи, да је студирао или да похађа Универзитет чија је диплома напрасно "изронила".

На сајту сумњивог универзитета на насловници Селмо Цикотић, кандидат СДА за министра одбране. Сарајевска адреса Трг солидарности 10. А на њој факултета - нема. И контакт телефон - на који се нико не јавља. Практикују онлајн наставу, пише на сајту. Искључиво на енглеском језику, а Мехмедагићево знање тог језика "награђено" једва двојком у средњој школи.

Ако је времешни студент за директорског мандата заиста "на даљину студирао" на америчком универзитету, истовремено на њега "кидисала" и знања травничког универзитета, па онда енглески усавршавао и Обавјештајном агенцијом као електромеханичар управљао, слиједи му приправнички стаж и петогодишње радно искуство са високом стручном спремом, да би се уопште могао кандидовати за директора. Ако је пак диплому обезбиједио 2013.-е опет без потребног петогодишњег стажа, 2015.-е није могао бити именован за директора. Како год – закон је свјесно кршио!

- Срамота је ако је истина. Значи, ви имате онда одговорност неких других институција и комисија које су се бавиле тим питањем у прошлости - навео је Златко Милетић бивши директор ФУП-а.

Са сумњивом дипломом трогодишњег факултета у џепу без обзира када је датирана, Мехмедагић нема потребну школску спрему за директорску функцију коју већ пету годину обавља. "Стечено" звање тешко је свега 180 бодова. Довољно тек за стручног сарадника.

Посебним условима за избор генералног директора ОБА, потребно је 240 бодова. Кантонална управа за инспекцијске послове, по налогу Тужилаштва БиХ још раније је провјеравала и Мехмедагићеву средњошколску диплому. Завршио је трогодишњу Жељезничку школу – звање КВ електромеханичар. Без доквалификације, односно завршеног четвртог степена, факултет ни уписати није могао. Бар не по закону. А сарајевска академска заједница не проговара.

- Та академска заједница морала би бранити та академска звања морала би рећи људи ово није добро. Није добро да неко добија диплому зато што му треба за посао - сматра Папић.

Но ни академска заједница звање и знање не штити. Дуг и неизвјестан Мехмедагићев образовни пут, не проблематизују ни у страначкој централи.

- Не знам какве све дипломе има господин Мехмедагић, али ево знам да је професионалац и да очито добро ради свој посао - навео је Асим Сарајлић из СДА .

"Професионалац" Мехмедагић заједно управо са Сарајлићем дио је афере о страначком намјештању кадрова, која је предмет Тужилаштва БиХ. Први мандат "професионалца" Мехмедагића остаће упамћен и по прислушкивању званичника Српске и Србије, по сукобима са хрватском обавјештајном агенцијом СОА и још неколико обавјештајних и контраобавјештајних афера које су ОБУ и регион потресле. А хоће ли бити и другог, очигледно зависи од Тужилаштва БиХ, које Мехмедагићев "академски" рад истражује. И истовремено трага за бар једним његовим студентским колегом са бројних факултета и универзитета!?