latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:32 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Средњошколско образовање ускладити са тржиштем рада (ВИДЕО)

Средњошколско образовање мора да буде усклађено са потребама тржишта рада, са циљем да се обезбиједе радна мјеста, изјавила је министарка Наталија Тривић. Увођење оваквих новина у средњошколски наставни процес, почиње 1. септембра, за када је планиран и повратак ђака у школске клупе.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Ативности Владе Републике Српске у смислу подстицаја дефицитарних занимања, подстакла су пораст уписаних ученика, што је и потврђено на првом уписном року у нову школску годину.

- У претходном периоду смо имали веома тешке и комплексне задатке, заједно са Министарством просвјете и културе и Републичким педагошким заводом, али мислим да смо врло успјешно како и сви директори школа, тако и професори, ученици и њихови родитељи - нагласила је Биљана Писић, предсједник Актива директора средњих школа регије Бирач.

У средњем стручном образовању реформа се највише односи на прилагођавање наставних планова и програма, што je од великог значаја како за ученике, тако и за тржиште рада.

Већ од септембра очекујемо повећан обим практичне наставе код послодаваца, гдје смо законом дефинисали најмање 25 одсто од укупне практичне наставе која је намјењена за средње школе - истакла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске причао је о новим занимањима.

- За сва нова занимања која су ученици уписали, урадићемо нове програме за први разред. За свих 106 нових занимањадоставили смо планове са циљем да промијене буду само у стручном образовању - рекао је Дамјановић.

Према подацима, у свим локалним заједницама осим у Бањалуци, интересовање ученика за гимназију је веома слабо. Разлог је, кажу надлежни, то што она већ дуги низ година функционише по истом плану и програму.