latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенци произвели први сертификовани електрични авион (ВИДЕО)

Словеначка компанија Пипистрел произвела је први електрични авион на свијету, који је добио сертификат Агенције ЕУ за безбједност ваздушног саобраћаја (ЕАСА).

То значи да испуњава безбједносне стандарде и да може да се користи комерцијално.

Авион на батерије Пипистрел Велис Електро, мали двосјед, намијењен је за обуку пилота, преноси Ројтерс и додаје да може да лети 50 минута, и дуже уз резервно пуњење, што је типично за употребу у школама летења.

- Почели смо да летимо на електрични погон 2007. и направили смо више од осам авиона прије Велис Електра. Утврдили смо све што треба да поседује тип авиона са сертификатом како са технолошког тако и са становиштва корисника - изјавио је директор Пипистрела за истраживање и развој, Тине Томажич.

Сертификовани тип авиона, како објашњава, значи да он може без препрека да се користи у комерцијалне сврхе.

Томажич додаје да је ово заиста искорак за ваздухопловну индустрију у цјелини, који ће омогућити електрификацију и много већих летјелица.

Пипистрел би ове године требало да испоручи 31 авиона Велис Електро купцима у седам земаља.

- Ово је узбудљив пробој. То је први електрични авион који је ЕАСА сертификовала, али сигурно не и посљедњи, јер авио-индустрија прати нове технологије како би смањила буку и штетну емисију, и побољшала одрживост авијације - рекао је извршни директор ЕАСА-е, Патрик Кај.