latinica  ћирилица
03/07/2020 |  22:04 | Аутор: РТС

Кисић Тепавчевић: Високе температуре нису уништиле вирус

Није се очекивало да ће вирус корона овако понашати у љетњем периоду, рекла је замјеница директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

- Вирус корона никада није престао да циркулише у Србији - рекла је она.

Како је навела, није се догодило да високе температуре униште вирус и то се вјероватно неће ни догодити.

Зато се, нагласила је, не смије дозволити да се вирус умножава и преноси.

Кисић Тепавчевић је подвукла да се вирус не преноси случајним проласком поред некога, већ да је потребан одређени временски период да се проведе у близини неке особе и да нико не носи маску.

Она је додала да је зато важно да се поштују мјере, оцјенивши да велики број грађана то чини и понаша се савјесно.

- Не знамо како ће вирус да се понаша индивидуално у нашем организму. Треба сви да се понашамо као да смо потенцијални резервоари заразе и да имамо ризик од компликација - рекла је Кисић Тепавчевић. 

Истакла је да вирус свакодневно показује да је ту.

- Ако се будемо понашали као претходних дана, ускоро ћемо видјети резултате - оцијенила је она.

Указала је да су све особе које су на респиратору животно угрожене и истакла да је подручје највише жаришне активности вируса у Новом Пазару, Тутину, Београду Врању...

- Први циљ је, и сви жељно ишчекујемо дан када ћемо да кажемо да више немамо ниједан смртни исход - рекла је Кисић Тепавчевић и нагласила да мјере морају да дају резултате и да од сваког од нас зависи какви ће ти резултати бити.

Поштовање мјера је, напоменула је, апсолутно ефикасно и спашава животе.

Упозорила је и да грађани не смију ни у ком случају да се намјерно излажу ризику обољевања, јер постоје и десетине младих људи који имају теже форме болести.

Она је нагласила како је мала вјероватноћа да ће вирус нестати сам од себе и поручила да даљи развој ситуације искључиво зависи од нас.