latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:03 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Козара - симбол херојске борбе и велике жртве српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је, поводом обиљежавања 78 година од Битке на Козари, да је Козара до данас симбол херојске борбе и велике жртве коју је дао српски народ за слободу.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Велику жртву дао је народ Козаре и Поткозарја у борби против фашизма у Другом свјетском рату. На Козари су у беспоштедној борби са фашистима животе изгубиле десетине хиљада бораца, али и цивила, жена и дјеце. Данас је дан када сви заједно треба да подсјетимо на ту херојску битку и велику жртву зарад слободе човјечанства и да одамо почаст херојском народу Козаре - истакао је Чубриловић.

Он је додао је је Козара мјесто које свједочи не само о жртви српског народа и његовом херојству, него прије свега о слободарској традицији, поносу и пркосу и онда када изгледа да је, због бројности и снаге непријатеља, та битка унапријед изгубљена, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

- Српски народ са Козаре и данас гласно поручује да је његов завјет мир и слобода. У том завјету одзвањају гласови и мртвих предака и живих потомака. То је опорука која се не крши - поручио је Чубриловић.

На Мраковици ће данас бити обиљежено 78 година од битке на Козари у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Битка на Козари почела је 12. јуна 1942. године и трајала до ноћи између 3. и 4. јула, када је пробијен непријатељски обруч. Ова битка се помиње и као козарачка епопеја и то је простор на којем је почињен један од највећих геноцида над српским народом у Другом свјетском рату