latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:53 | Аутор: СРНА

"На залихама више 200.000 тестова, а стиже још"

Србија тренутно на залихама има више од 200.000 тестова за вирус корона, а нова количина стиже за седам дана, изјавила је директор Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Шкодрићева је рекла за ТВ Прва да не постоји проблем са њиховом набавком, те да Институт "Батут" стално процјењује и шаље одређен број тестова градовима у Србији.

Директор "Батута" Верица Јовановић изјавила је за РТС да је 80 одсто новозаражених из Београда, као и да расте број инфицираних из округа гдје је проглашена ванредна ситуација.

Она је нагласила да нема потврде да је вирус мутирао, али да је клиничка манифестација другачија, оболијева више младих са лакшом клиничком сликом.

Јовановићева је апеловала да се поштују препоруке, односе носе маске, држи дистанца и хигијена руку.

Министар за рад и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је за РТС да су тренутно вирусом корона заражена 33 корисника домова за старе, највише из дома Петроварадин.

- Сваки нови корисник дома мора да уради пи-си-ар тест на вирус корона, након чега иде 14 дана у изолацију - истакао је Ђорђевић и додао како се дешавало да они након пет-шест дана покажу симптоме.

Због повећаног броја заражених короном, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању и Ивањици, а од 3. јула и у Београду, Шапцу, Чачку и Ариљу.