latinica  ћирилица
04/07/2020 |  11:10 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

У Посавини завршена реализација "Програма развоја руралне конкурентности"

У посавским општинама Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар завршена је реализација "Програма развоја руралне конкурентности".

Са око 180 хиљада марака финансирали су га Међународни фонд за пољопривредни развој, Министарство пољопривреде, општине и удружење пољопривредика "Посавина" из Обудовца.

Марта Тешић из Обудовца поврће и цвијеће производи у пластеницима и на отвореном.

Ово је посао за цијелу породицу и неколико сезонских радника.

Потражње за домаћим поврћем увијек има, те је овог прољећа производњу проширила за још један пластеник.

- Пласирам производе на Аризони. Пуно помаже пластеник који смо добили - каже Мара.

Овог прољећа, четрдесет пољопривредника с подручја Шамца, Пелагићева и Доњег Жабара добило је пластенике и репроматеријал за производњу поврћа, вриједности око 180 хиљада марака.

- Нама је био циљ да, управо ову секцију у оквиру Удружења "Посавина" Обудовац активирамо, односно да са произвођачима на овим просторима реализујемо оно што је предвиђено кроз РЦДП рпојекат, односно ИФАД-ов пројекат - појаснила је Слађаба Товирац извЈединице за координацију пољопривртедих пројеката.

- У плану је да наставимо сарадњу, поготово везано за пластеничку производњу која је овдје за мала домаћинства веома интересантна и да заједно са кластером радимо на успостављању тржишта за те произвођаче - наводи Драган Вучковић, менаџер "Програма развоја руралне конкурентности".

Реализација Програма развоја руралне конкурентности омогућила је да производња поврћа у затвореном простору у овом дијелу Посавине буде повећана за близу један хектар.

Подршка повртарима сада ће бити усмјерена ка интегрисању и стандардизацији производње и повезивању са великим трговинским ланцима.