latinica  ћирилица
04/07/2020 |  11:46 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Додик: Не смије се дозволити прекрајање историје (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас на Мраковици да се не смије дозволити прекрајање историје покушајима потомака оних који су убијали народ на Козари који кажу да се нешто друго дешавалао.

- Истина је да је овдје 3.500 партизана бранило збјег од 65.000 људи, цивила, жена, дјеце и стараца које је напало 45.000 разних формација усташа и Нијемаца и да је погинуло 9.500 бораца и 45.000 цивила - рекао је Додик новинарима на Козари гдје се данас обиљежава годишњица Битке на Козари.

Он је подсјетио да је заробљени збјег са Козаре спуштен у Јасеновац "који је однио 500.000 живота Срба и 30.000 дјеце.

- Многа дјеца су дата у католичке породице гдје су промијењена њихова имена.То је један продужени злочин над нашом вјером и нашим народом. Чињеница је да су усташе и Нијемци овдје десетковали Србе, побили наше људе и уништили домове - истакао је Додик.

Нагласио је да у народу живи прича о Козари која је несумњиво симбол борбе за слободу против фашиста и симбол борбе за национално ослобођење јер су Срби овдје живјели и преживјели.

- Оно што боли је да комунистичка власт није вратила Козари оно што је требало да врати. Она је развијала нека усташка мјеста као што је Бугојно, а занемарила Поткозарје и Козару који су тако много дали. И зато је наш посао да радећи инфраструктурне и друге пројекте, као што је пут према Подградцима од прошле године, да вратимо Козари и њеном слободарском духу и страдњу дио тога и да сјећање живи - поручио је Додик.

Он је изразио задовољство да овај важан датум у српској историји заједно обиљежавају владе Српске и Србије.