latinica  ћирилица
04/07/2020 |  12:18 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Козара симбол отпора

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Зоран Антић изјавио је данас да је Козара стартише Срба у Другом свјетском рату и симбол отпора, страдања и борбе српског народа за опстанак.
Козара - Фото: РТРС
КозараФото: РТРС

- Ни ковид-19, ни било шта нас не може спријечити да будемо заједно са нашим народом у Републици Српској - рекао је Антић новинарима на Мраковици гдје се данас обиљежава 78 година од Битке на Козари.

Он је навео да је српски народ у 18, 19. и 20. вијеку дао много жртава у борби за слободу, а против свих оних који су жељели да Срби нестану на овим просторима.

- Када говоре о томе да смо ми геноцидни, напротив, геноцид је извршен над српским народом, српски народ је највише страдао и сви су дужни да поштују српске жртве - рекао је Антић.

Он је најавио да ће се Влада Србије трудити да заједно са Владом Српске на свим могућим мјестима, на сваком камену, обиљежимо страдање било којег српског борца и цивила и недужног лица које је дало свој живот.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је ова планина некада хучала од експлозија граната, бомбардовања авионима и штектања митраљеза, а да данас живи мирно и да народ с Козаре данас шаље поруке мира.

- Култ сјећања на страдали народ и борце Козаре се настоји одржати у свим условима да млађе генерације вјечно памте страшне догађаје и тешка времена на легендарној планини - додао је Ђаковић.

У име институција Репубике Српске, вијенац су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

У име Владе Србије Антић је, са представницима удружења која његују сјећање на Други свјетски рат, положио вијенац код Централног споменика.

Руже су положили представници конзулата Србије у Бањалуци, руске Амбасаде у БиХ, градова Приједор и Градишка, општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи и Србац, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог свјетског рата из Републике Српске, Удружења Јасеновац из Бањалуке, Борачке организације Републике Српске и других организација од јавног интереса и проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Данашњем обиљежавању 78 година од Битке на Козари присуствовао је ограничен број званица у складу са епидемиолошким мјерама.