latinica  ћирилица
04/07/2020 |  13:11 | Аутор: СРНА

Епископски савјет: Дивљење према онима који својевољно свједоче својој вјери

Епископски савјет Српске православне цркве изразио је дивљење према свакоме ко је у Црној Гори својевољно узео крст страдања и храбро свједочио својој вјери знајући да би могао да буде мета режимског насиља.
Епископски савјет - Фото: СРНА
Епископски савјетФото: СРНА

Епископски савјет је истакао да је савремени тренутак такав да је исповиједање хришћанске вјере у Црној Гори и поштовање устројства Цркве почетак страдања.

Из Савјета си напоменули да су најизложенији они у државним институцијама који су на дохват руке режиму, који је спреман на сваковрсне одмазде против оних који слободно и смјело искажу своју слободу вјере.

- Оно што можемо и морамо је да посвједочимо радост и дивљење према сваком оном који својевољно и слободно узима крст страдања и храбро свједочи своју вјеру и љубав према ближњима, знајући да би, колико је сутра, могао да буде мета режимског насиља - полицијског, тужилачког, остављања без посла, разних других притисака - наводи се у саопштењу.

Епископски савјет да се упорно истиче неистина из врха црногорске власти да молебани, литије и сво црквено-народно прегнуће посљедњих мјесеци има скривене циљеве и руководиоце у Москви, Београду.

- Истина је управо оно што они упорно одбијају да прихвате, а то је да Црква и сви вјерни у овом конкретном случају желе само промјену безаконог закона, тачније слободу вјере - неокрњену, неоктроисану и ненаметнуту, јер је само таква достојна човјека - наводе из Епископског савјета.