latinica  ћирилица
04/07/2020 |  15:19 | Аутор: СРНА

Ђапо: Слиједи кривична пријава, надлежни да испитају дозволе

Федерални министар екологије и туризма Едита Ђапо најавила је да ће у понедјељак, 6. јула, поднијети кривичну пријаву и затражити од надлежних истражних органа да испитају све дозволе фирме "Кром рециклажа" из Дрвар, чији су поступци узнемирили и забринули грађане ове и општине Босанско Грахово.
Едита Ђапо - Фото: Анадолија
Едита ЂапоФото: Анадолија

- Уколико се установи да компанија није спремна за рад, отпад који је увезен из Италије биће враћен, увозник кажњен, а сви у општини Дрвар и Ливањском кантону који су издали потребне документе и дозволе за рад одговараће у тужилаштву - навела је Ђапо.

Она је изразила подршку начелнику општине Дрвар Душици Рунић и грађане ове локалне заједнице у њиховој борби да се све сумњиве околности изведу на чистац.

Ђапо сматра да је неопходно испитати све околности како је инвеститор из Србије добио документе од Општинског суда у Ливну, потом потребне документе издате од општине Дрвар и дозволу за управљање отпадом коју је издало Министарство грађевине, обнове, просторног уређења и заштите животне средине Ливањског кантона.

- Федерално министарство екологије и туризма документацију цијени на основу онога што добије. У случају фирме `Кром рециклажа` добили смо уредне документе и на основу њих смо морали поступати - навела је Ђапо.

Она је нагласила да је Федерално министарство екологије и туризма када је у питању издавање дозвола у овом случају доведено пред свршен чин, као и у неким другим случајевима.

Према њеним ријечима, ако странка достави уредну документацију коју издају нижи нивои власти, министарство на чијем је челу, хтјели то или не, према закону мора издати дозволу.

- Због тога је сада неопходно да тужилаштво истражи како је фирма "Кром рециклажа" регистрована у суду, а суд написао да је сједиште фирме у згради општине Дрвар, али и све друге детаље - навела је Ђапо.

Ђапо је позвала кантоналног министра да објасни зашто је кантонална дозвола издата без јавне расправе и учешћа јавности.

- Ако је фирма регистрована на адреси Титова 1 у Дрвару, а на тој адреси се налази зграда општине Дрвар, очигледно је да постоје одређене малверзације - истакла је Ђапо.

Она је поручила грађанима да се токови отпада прате у ЕУ и БиХ, тако да нема бојазни да неопасни отпад може остати у БиХ уколико се не употребљава у сврхе за које је увезен.